Cristian Bodnarescu si Radio Zidul

cristian bodnarescu

Sursa: Revista Zeit
1. Stimate d-le Cristian Bodnarescu, despre activitatile dvs. multiple s-a
scris in presa, atat in cea din tara, cat si strainatate. Exista o linie
comuna, un element care sa uneasca sahul, filosofia, modelingul, medicina,
filosofia, poezia?
Sahul este recunosct a fi sportul rege (cel al mintii), iar filosofia este rocada ce utilizeaza jocul mintii; doar ca la sah variantele trebuiesc jucate conform unor reguli, in timp ce filosofia este un joc prin care sunt create reguli.
Arta modelling-ului este in ultima instanta o poezie gratioasa, ce ne poate purta in epoca medievala in care un cavaler imbraca o armura, ori intr-un castel renascentist.

2. In noiembrie 2009, adica acum 3 ani, aparea portalul de stiri ZIDUL. De
atunci si pana in prezent dezvoltarea fireasca si-a spus cuvantul, asa
incat astazi vorbim de ziarul ZIDUL, cu 90.000 de cititori unici si cu o
echipa redactionala atent selectionata. De unde aceasta pasiune catre
presa scrisa si mai ales de ce presa online?
Este pasiunea pentru scris, “Zidul” reprezentand un site destinat creatiilor literare si culturii. Primul “feeling” fata de literatura l-am trait cand aveam 8 ani, semnand o poezie destinata lui Iosif, personajul biblic. Apoi a urmat o poezie pentru bunicul meu, post mortem; si pana acum… aceasta pasiune nu s-a stins.
Presa online reprezinta viitorul, la fel ca si radioul sau tv-ul live. Precum s-a intamplat cu inlocuirea discului de informatia electronica, materializata atunci prin CD-uri si acum prin HDD-uri; procesul este lent insa indubitabil. Din pacate nu orice aparitie online prezinta si calitate (s-a pierdut mult din calitate si la trecerea disc vinil- informatie comprimata).
3. Alaturi de ziar exista si un post de radio, firesc – cum altfel – radio
ZIDUL. Pana la urma de unde aceasta denumire, cum s-a nascut acest nume
“ZIDUL”, ce semnificatie are?
Conceptul de ziar-radio are menirea de a puncta informatia apriori; care poate fi transmisa atat prin scris, cat si prin sunete. M-a atras si pentru ca nu a mai fost utilizata aceasta legatura.
Ma bucur ca m-ati intrebat asta, prin 2010 academicianul George Roca mi-a adresat aceeasi intrebare, pentru Curentul International si faptul ca subiectul revine in discutie nu ma poate decat incanta. “Zidul” are o semnificatie bigama, el coexistand atat pentru a darama ignoranta (cel mai mare pacat in mai multe religii) dar si pentru a zidi si conserva frumoasa opera a mesterului Manole pentru cat mai multi ani, care este arta.

 

cristian bodnarescu lucian merisca
4. Pasiunea catre radio a fost inoculata, reprezinta apanajul unei
interventii exterioare dvs. sau este tot rodul vointei personale?
Pasiunea pentru radio mi-a fost inoculata de maestrul Lucian Merisca, punk-er; domnia sa luandu-ma alaturi pentru cativa ani, devenind astfel realizator de emisiuni pentru Radiodifuziunea Romana. Si mi-a placut… ce poate fi mai frumos decat o noapte de heavy metal impreuna cu prietenii, la o bere pe undele radiofonice?
5. Ziarul si radioul ZIDUL le-ati inclus in cadrul unui trust, purtand
aceeasi denumite. Credeti ca acest termen “trust” este cel potrivit? Ce
intentii aveti pe langa ziar si radio?
Daca ar fi fost doar un ziar si un radio nu ar fi fost un termen potrivit, fiind insa 5 site-uri (usor gasibile)si un post de radio, denumirea de “trust” se potriveste. Este vorba de Radio Zidul, post radiofonic ascultat in 25 de tari si avand peste 50.000 radioascultatori lunar- www.radiozidul.ro (site oficial), Ziarul Zidul- www.ziarulzidul.ro, Voice of Romania- www.voiceofromania.uni.me, Cristian Bodnarescu- www.cristianbodnarescu.ro, She Demon- www.shedemon.uni.me
6. Ce asteptari aveti de la ziar si radio? Ce planuri de viitor le
oferiti? Cu siguranta exista un public dedicat pentru tipul de presa creat
de dvs. Cum puteti defini profilul cititorului si radioascultarorului de
la ZIDUL?
Asa este distinse domn, am sesizat ca articolele cele mai consumate sunt de cultura. Ziarul Zidul are articole proprii, in mare parte, iar radioascultatorii postului Zidul au media de varsta 36 ani.
Radio Zidul a fost clasificat cel mai bun post romanesc la finele anului trecut, iar Ziarul Zidul ocupa pozitia I in cel mai mare director de siteuri romanesti cu 9700 site-uri inscrise,categoria mass media: ProDirector: www.prodirector.net/Stiri_Massmedia/
Doresc sa lansam postul in FM pentru diaspora, ca si plan de viitor.
7. Poemul “Demonitia” este o referinta in creatia dvs. literara, aproape
atipic, cu 109 strofe, demn de un record. Ce rol joaca poezia in viata
dvs. si mai ales cine va este muza, cine va inspira?
Ma onoreaza cotatia criticilor de specialitate aferenta Demonitei, mai mult decat popularitatea creatiei. “Demonita” este o poezie fantastica in care predomina idei filosofo-spirituale; deci muza ar putea fi Universul.
Este interesant faptul ca poezia gotica a fost momentul de trecere spre povestirile spirituale, deci si creatia mea este intr-o perpetua transformare.
8. Sunteti un om deschis catre colaborari si parteneriate, unul dintre ele
este si cu revista ZEIT. La finanul acestui material, de dragul
publicului, cel adaptat la formele noi de promovare ale culturii, printre
care si mediul online, transmiteti un mesaj, va rog.
Desigur ca doresc sa comunic; specia sapiens se deosebeste de alte entitati tocmai prin comunicare! Doresc sa le multumesc tuturor pentru ca si-au consumat o clipa din viata citind acest material.
Catalin-Nicolae MOLDOVEANU

5,472 total views, 2 views today

5254 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *