Juriul pentru zilele radioului Zidul (continuare)

Cristian Bodnarescu

Cristian Bodnărescu

“Să îl citesc pe poetul Cristian Bodnărescu a constituit pentru mine o surpriză deosebit de agreabilă: că ismele nu ne-au cotropit de tot, că se mai poate scrie poezie bună fără a scuipa pe valorile clasice, că poţi fi modern fără a fi ininteligibil şi că, în cele din urmă, poţi să scrii poezie “chiar dacă ai talent(!)”. Intuiesc lecturile domnului Bodnărescu solide, bine selectate şi bine asimilate. În ceea ce mă priveşte-evident strict subiectiv- l-aş situa, prin înzestrare, originalitate şi îndrăzneală, dincolo de frontierele temporale, de curente sau de stiluri, într-o familie “cel puţin” onorabilă, din care fac parte Byron, Baudelaire, Poe, Bacovia, Artaud şi nu numai.” Gheorghe Junescu, fost director adjunct al Institutului Român din Veneţia

În luna noiembrie a anului 2012, scriitorul Cristian Bodnărescu primeşte Trofeul “Treptele Succesului” pentru întreaga carieră din partea Elenei Toma la emisiunea cu acelasi nume, difuzată pe canalul Curier TV. În aceeaşi lună figurează în lista poeţilor antologici prezentaţi de antologia “HAI HUI” editată de Singur şi Grinta.
Anul 2013 este unul fructuos pentru scriitor. Astfel, figureză în “Dicționarul Autorilor Români Contemporani“, dicționar ce surprinde mișcarea literară românescă după anul 1923. Lucrarea semnată de Alina Kristinka este coordonată de universitarul Carmen Cătunescu și Heliodora Cătunescu.
Poate cel mai important eveniment ce marchează încheierea anului cultural 2013 este lansarea istoriei lietarturii române. Comisia Editurii Singur prin “O altfel de istorie a literaturii române” îl consideră pe scriitorul Cristian Bodnărescu unul din cei mai importanți 60 scriitori din literatura românească, acesta figurând în vomul III.

 

 

Adrian Beldiman

Adrian Beldiman este un tânăr compozitor, născut în 1983, care a absolvit acum 7ani Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău la specialitățile Muzicologie și Compozitie la clasa profesorului Pavel Rivilis, Artist al Poporului.
Primele încercări de a compune datează din perioada anilor de studenție de la Colegiul Republican de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău. Până la momentul de față a compus peste 40 de creații și a colaborat cu mai mulți muzicieni și personalități ai artei, cum ar fi: interpreta Aurica Basarabeanca și actorul Nicolae Jelescu la piesa Floare albastră, interpreții Andrei Florea, Valeria Barbas și textiera Radmila Popovici Paraschiv la piesa Rănile din suflet. A urmat o alta colaborare cu cantautorul Artur Corcodel, interpretele Mihaela Andronachi și Ana Maria Boboc la piesele Da, da, da și O noapte de amor.
E de menționat și proiectul format din 4 piese instrumentale de excepție realizate alaturi de pianistul jazz-man si compozitorul Slava Dașevschi. In anii 2010-2011 compozitorul Adrian Beldiman a colaborat de asemenea și cu aranjorul și compozitorul Sandu Gorgos la mai multe creații printre care și piesa Suflet fără chei, care a avut și are un mare succes.
Printre alte colaborări de excepție menționăm și una mai recentă (2014),și anume cea alături de Orchestra simfonică Națională a Companiei Teleradio Moldova condusă de Gheorghe Mustea și Denis Ceausov, precum și în colaborare cu Capela Corala Moldova dirijată de Maestrul Valentin Budilevschi. Alături de aceste formațiuni de elită s-au înregistrat creațiile 11 septembrie, Valsul amintirilor (Valsul fulgilor de nea) și Colind-Rugă Pace vouă pentru cor mixt.
În luna februarie a acestui an compozitorul Adrian Beldiman lansează o nouă piesă intitulată Strannik (The Wanderer). Această creație pe versuri de Victor Maevschi, a fost interpretată de talentatul cântăreț și actor Vitalie Todirașcu, piesă ce va răsuna și în cadrul Festivalului-Concurs internaționalThe sound of music.

 

Vitalie Todirascu

Vitalie Todirașcu

Actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea – Actorie şi al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializarea – Canto clasic.
Din palmaresul său concertistic amintim: 2000-2001 Debut pe scena conservatorului din Bucureşti, in opera „Don Giovanni” de Mozart, rolul Don Ottavio, opera „Traviata” de Giuseppc Verdi, rolul Alfredo; 2003-2004 Participarea la concertele Conservatorului „Ancona Ozimo”, Italia; 2003-2004 Invitat Concursul Lugoş Traian Grozăvescu; România 2005Proiectul„Mold-Star” membru a comitetului organizatoric, juriu, 2008 Festivalul Internaţional „Real-LiveT Praga; 2009Concert dedicat compozitorului Johann Strauss la Filarmonica din Chişinau; 2009Participant şi finalist ia Concurs-Festival dedicat marelui artist Nicoiae Sulac; 2003-2005 Corul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, București; 2004 Concursul Traian Grozăvescu, România- Lugoj, Timisoara; 2010 Preselecție „Eurovision” – semifinală națională; 2001-2012 Solist Teatru Brașăv, România; 2015 Eurovision preselectie nationala-semifinala, 2003-2004 Cursuri performanţă canto, Padova, si Conservatorul Ancona Ozimo, Italia.

 

 

Adelina Suvergel

Adelina Suvergel

S-a născut la Timișoara, în 8 februarie 1987. La vârsta de 8 ani începe studiul pianului. Din experiența sa profesională fac parte atât recitalurile solo și în formație de muzică de cameră, cât și concertele cu orchestra sau diferite ansambluri instrumentale.
Dintre personalitățile lumii muzicale cu care a interacționat amintim pe: Sabin Păutza, Gheorghe Costin, Radu Pantea, Remus Georgescu, Sergiu Cârstea, Maria Bodo, Daniel Goiți, Sorin Dogaru, Michelangelo Carbonara, Tomas Vesmas și alții.
În perioada 2006 – 2009 susține diverse recitaluri, ca studentă și Masterandă, apoi cu precădere în Timișoara, București, Cluj și Arad. Odată cu anul 2011 are diverse colaborări în concerte de factură clasică, modernă, chiar și colaborări cu muzicieni ai rock-ului românesc, Concerte în aer liber, precum și Concerte cu Orchestre Filarmonice, dar și Recitaluri solo în orașele: Cluj, Baia Mare, Cugir, Arad, Deva, București, Hunedoara, Vaslui, Oradea, precum și Recitaluri în Serbia, Ungaria, Germania și Italia.
A participat la numeroase Festivaluri și concursuri de specialitate, din care amintim: 21-23 martie 2006 Festivalul International Bela Bartok – Sânicolau Mare, 13 martie 2007, 7 martie 2008, 10-12 martie 2008, 22 februarie 2010, 17 martie 2011 – Festivalul ”Zilele Muzicii de Cameră Academice”, Timișoara, Concursul Internațional ”Ella Phillipp” Ediția a 3-a în anul 2011, unde a câștigat Premiul Special al Asociației ProBartok cu Concertul nr.1 op. 15 de Johannes Brahms, interpretat alături de Filarmonica Banatul din Timișoara sub bagheta Maestrului Gheorghe Costin.
Din activitatea sa organizatorică fac parte mai multe tipuri de evenimente de specialitate, atât Proiecte Muzicale cât și concursuri Internaționale de Specialitate, cât și diverse Campanii Caritabile.
În anul 2012 pune bazele Proiectului în desfășurare ”Muzica Altfel” cu lansare la Timișoara în datele 4 și 5 septembrie 2012 prin cele două concerte tematice ”Repetiție Generală” și ”Concert de Debut”, proiect care va continua cu o serie de concerte în țară. În domeniul concursurilor de specialitate, începând cu anul 2012 participa la o serie de proiecte de succes în acest sens, ocupând funcția de Director Artistic și membru în juriu la Concursul Internațional YOUNG ARTISTS la primele două ediții, respectiv în 2012 și 2013. În anul 2013 lansează Proiectul de Actualizare a Metodicii Predării “Vreau şi eu să cânt la pian!” . Un an mai târziu, în 2014 devine Manager al propriei Şcoli de Muzică “ADE’S MUSIK KLUB” şi tot în acelaşi an va lansa “Festivalul – Concurs Internațional de Muzică şi Teatru THE SOUND OF MUSIC – ORADEA”, unde ocupă funcția de Director Executiv.

 

  • Concursul va avea loc în perioada 16 – 17 Mai 2015, locaţia pentru cea de-a doua ediţie a evenimentului fiind sala de concerte a Liceului Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” din Oradea. Acest concurs vizează în primul rând artiştii aflaţi la început de drum, atât amatori, cât şi profesionişti, cu vârste cuprinse între 6 şi 35 de ani. Am creat acest concurs pentru a motiva şi promova tinerii artişti din spaţiul bihorean, cât şi pe cei din România dar şi de peste graniţe.
    Evenimentul are menirea de a scoate la rampă atât amatorii care studiază muzica doar de plăcere, cât şi profesioniştii ce doresc să urmeze o carieră muzicală, cu toţii beneficiind pe această cale de promovare atât prin intermediul concursului în sine cât şi prin premiile pe care le oferim.

3,376 total views, 2 views today

3316 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *