Cantareata Silvia Zagoreanu la radio Zidul

Afis Silvia Zagoreanu

Cum poate avea continuitate spiritualitatea românească? Doar prin oamenii adevărați, ce o promovează!
Doamna Silvia Zăgoreanu este șef de secție arte naționale în cadrul “Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Național Imaterial” din Chișinău și editor-realizator de emisiuni la Radio Moldova (Radio Moldova Muzical, Radio Moldova Actualități ). Ea ne spune: “Mă bucur că aveți o colaborare și prietenie între Radio Zidul și Radio Moldova Muzical! Salut ascultătorii postului Radio Zidul!”

 

Cristian Bodnărescu: În calitate de profesionist care trăiește din folclor, cum se poate descurca un artist care promovează valorile românești tradiționale în Chișinău?
Silvia Zăgoreanu : Mulți spun că nu mai știi de unde să culegi folclorul, este foarte greu acum, în special pentru copii deoarece există mass media. Au rămas în conștiința noastră doar numele mari ale altor vremuri, precum Maria Tănase ori Ioana Radu. Unui interpret contemporan îi este foarte greu să-și aleagă repertoriul!

 

Cristian Bodnărescu: Ce-ar fi de făcut în acest sens?
Silvia Zăgoreanu : Bună întrebare! Noi , cei de la Centrul de Conservare, încurajăm tinerii compozitori să meargă pe teren pentru a căuta valorile noastre, să vadă ce este acolo. Până la urmă ajungem tot la radio și nu descoperim decât faptul că un cântec a mai fost cântat cândva. Tinerii nu au de unde ști asta, deoarece muzica adevărată nu mai este difuzată. Acum asistăm la o avalanșă de melodii și de artiști. Cunoscătorii încearcă însă să orienteze tinerii.

 

Cristian Bodnărescu: Material însă te poți descurca bine? Poți avea o slujbă decentă, bine plătită din promovarea valorilor populare? Îți permiți să ai o mașină bună, să ieși la un restaurant ori să mergi în concediu pe alte meleaguri, lucruri decente în orice țară civilizată?
Silvia Zăgoreanu : Este chiar greu să te descurci, deoarece trebuie să ajungi la un anumit nivel. Banii se fac din evenimente private și uneori din cele organizate de primării. Un artist nu se poate descurca decent, din prisma mea.

 

Radioascultătorii postului Zidul sunt așteptați să urmărească viziunea doamnei Zăgoreanu marți 13 octombrie, de la orele 19 : 00.

 

Cristian Bodnărescu

3,517 total views, 2 views today

3315 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *