Intelectualismul si fariseismul romanesc

Cand vedem si auzim nenumarate supozitii superficiale, concluzii pripite, sisteme de gandire pur metafizice (Borges) in ce priveste situatia actuala, in contextul mondial, al Romaniei, te ia cu fiori…!
Mai cu seama cand acestea vin in special de la celebri intelectuali…!
Nu doar ca se demonstreaza o supeficiala perceptie a realitatii, ci mai ales o angoasa nejustificata!

Aceasta opozitie a unei reconcilieri cu Rusia (de fapt, nu e vorba de asa ceva, suntem conciliati de multa vreme), este pur si simplu o anormalitate! Sunt unul dintre cei care, in alta ordine de idei, nu agreaza ideea de colaborare cu rusii si neglijare sau independentizare de valorile europene, dar…
Cine suntem noi, romanii, ca ne este frica de ascensiunea rusilor??? Am fi, cumva, niste nomazi in spatiul carpatin… ???!!! Nicidecum! Avem marturii milenare ca suntem aici si am ramas de neclintit. Sau se crede ca se doreste din partea unor puteri orientale subjugarea noastra implicita? Ceva de genul alipirii fortate la un regim totalitar?
Este absolut copilaros sa faci astfel de afirmatii! Si mai mult, poate fi chiar periculos! O indepartare, o ura fatisa ne face mai degraba vulnerabili decat protejati.
A refuza cu ura si razbunare absurda o prietenie normala, sanatoasa cu Rusia, pentru niste motive absolut ireale, in acest moment, este mai mult decat o superficialitate: pur si simplu vorbim despre incapatanare si impotenta!
A fi generos cu toate popoarele inseamna si reprezinta, in acealsi timp, un sentiment de maturitate si nicidecum nu unul de superficialitate!
A declansa o isterie nationala cum ca Rusia vrea cu orice pret sa ne subjuge si sa ne suga tatele de lapte romanesc, demonstreaza o crasa ignoranta! Cu toate ca acestaea o super-putere militara cu potential economic insemnat, are tendinte de acaparare. E normal, in cazul tuturor marilor puteri mondiale!!! Aici, da ar trebui sa avem grija, dar asta nu inseamna a ne tremura chilotii damboviteni.
Nimeni in lume nu-ti vrea binele, asa cum invoca naivii! Exista dovezi milenare. Popoarele s-au descurcat cum au putut, prin inteligenta, diplomatie sau chiar cu forta, cand nu exista alta modalitate de aparare! Pana si evreii, care-L aveau ca si Tatuca pe Unicul Dumnezeu, au petrecut momente ingrozitoare, in special in exodul acestora catre Tara Promisa!
Atunci de unde aceasta inversunata opozitie uracioasa cu Rusia si plocoane, idolatrii cu Statele Unite ale Americii???!!! Chiar daca se sustine si sutin, la randul meu, o politica de apropiere catre valorile occidentale si aliante militare cu SUA, nu inseamna ca am gasit antidotu supreml! Cu atat mai putin avem dreptul sa hulim pe fata, Rusia, de catre o anumita parte a natiunii, sa o ocaram si sa o barfim pe canalele noastre si chiar sa ne plangem lumii de relele pe care sovieticii ni le-au facut candva!
Aceste doua super-puteri, RUSIA SI SUA, isi joaca destinul, cauta suprematia, iar noi, trebuie sa gasim antidotul independentei fata de de ele! Sa le inspiram respect nu idolatrie ieftina si naiva.
Asadar, avem, inainte de toate, nevoie de luciditate! Aceasta, in momentul de fata, lipseste cu desavarsire la cei care ar trebui sa fie un indreptar pentru societatea romaneasca si nu o forma de intoxicare doctrinara si paguboasa tuturor!
Calin Daniel Cruceru

3,794 total views, 2 views today

3742 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *