Astrologia

Încă din antichitate şi evul mediu, astrologia ne ,,prezice” viitorul pe baza studierii poziţiei şi mişcării aştrilor, a constelaţiilor şi a fenomenelor cereşti.
Şi în prezent, horoscopul darnic ne informează generos că vom avea o zi frumoasă aproape în fiecare zi. ,,Ştim” ce trebuie să facem şi cum să acţionăm după aceste preziceri, dacă trebuie să cunoaştem persoane noi ori nu sau dacă putem părăsi domiciliul. Răspândit fie la radio ori tv, gazete sau ziare, horoscopul este lege prentru unii ori cutiozitate pentru cei mai mulţi.
Voi analiza astrologia, fenomen asociat de mulţi indivizi săraci cu duhul, precum adepţii MISA, cu imaginea lui Dumnezeu, din perspectivă spirituală, ştiinţifică şi filosofică.

Perspectiva creştină

Marea majoritate a celor ghidaţi de horoscop strigă tare că sunt credincioşi întru Dumnezeu. Dar… putem analiza acest fenomen şi biblic. Astfel, în Biblie, A Cincea Carte a lui Moise, ,,Deuteronomul” ne relevă clar porunca lui Dumnezeu legată de ,,astrologie”. Însăşi îndemnul zodiacal de supunere faţă de anumite semnificaţii intră în contradicţie directă cu poruncile Domnului. Iată învăţăturile ce ne sunt adresate din capitoul 4 al Deuteronomului, ,,Supunerea faţă de lege”:

,,16. Să nu greşiţi dar şi să nu vă faceţi chipuri cioplite, sau închipuiri ale vreunui idol, care să înfăţişeze bărbat sau femeie,
17. Sau închipuirea vreunui dobitoc de pe pământ, sau închipuirea vreunei păsări ce zboară sub cer,
18. Sau închipuirea vreunei jivine, ce se târăşte pe pământ, sau închipuirea vreunui peşte din apă, de sub pământ;”
,,19. Sau, privind la cer şi văzând soarele, luna stelele şi toată oştirea cerului, să nu te laşi amăgit ca să te închini lor, nici să le slujeşti, pentru că Domnul Dumnezeul tău le-a lăsat pentru toate popoarele de sub cer.”

Perspectiva ştiinţifică

Putem analiza acest fenomen comercial de manipulare a maselor şi din prisma ştiinţei. Noi avem date legate de Univers prin informaţia ce o primim prin intermediul luminii, în mare parte. S-a descoperit că luminii îi ia milioane de ani pentru a ne aduce aceste informaţii. Multe din corpurile cereşti pe care noi le vedem nu mai sunt de mult timp acolo sus, în momentul în care noi le urmărim. Nu ştim ceea ce ne înconjură. Tocmai de aceea tind să cred faptul că, de ar fi o fărâmă de adevăr în această pseudoştiinţă, acest ,,horoscop” s-ar preta speciilor ce au existat cu milioane de ani înaintea noastră.


Perspectiva filosofică

În poezia ,,La Steaua”, scriitorul Mihai Eminescu îi dezamăgeşte pe cei care cred în sisteme zodiacale, aducându-le la cunoştinţă falsitatea demersului lor. Astfel, aceste corpuri cereşti care le indică destinul nu mai sunt de mult timp prezente pe cer faţă de momentul în care acest horoscop este calculat.

LA STEAUA

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.

Cristian Bodnărescu

 1,936 total views,  2 views today

1898 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *