Cristian Bodnărescu pe Treptele Succesului

poetul Cristian Bodnarescu

(fragmente din emisiune)

Nicio mare putere nu a încurajat formarea României (mari). Pseudo-românii îi pupa pe occidentali undeva, şi nicidecum frontal!

Elena Toma: Marea majoritate a românilor, mai ales la această vreme gri, se jenează să recunoască faptul că sunt romani. Dvs. vă bucuraţi că sunteţi român?

Cristian Bodnărescu: Probabil că oamenii care se jenează să recunoască nu sunt români! A fi român nu înseamnă a fi un manelist, a asculta muzica house şi nici a copia toate pornografiile şi bârfele în stil occidental. A fi român presupune cu totul altceva. Noi avem o istorie, un trecut frumos; în prezent mai avem încă oameni. Faţă de alte specii, omul se deosebeşte prin intelect. Deci, a fi român este un lucru foarte fain şi frumos! Cred că indivizii despre care vorbeşti nu sunt români; poate că doar s-au născut pe teritoriile României. Dacă tu nu te identifici cu spiritualitatea românească şi nu îţi cunoşti istoria, tradiţiile ţării şi eroii naţionali, nu poţi afirma că eşti român. Doar să te naşti în România, să te castoresti la 20 de ani; apoi să faci copii, urmându-le muncile de jos pe la străini; fiind cam agramat nu înseamnă că eşti un român. Dacă ne raportăm la istorie, nicio mare putere nu a încurajat formarea României (mari). Să ne amintim doar de momentele în care Ştefan cel Mare a cerut ajutorul papalităţii, fiind-ui refuzat şi biruind singur Imperiul Otoman. Aceşti pseudo-români îi pupa pe occidentali undeva, şi nicidecum frontal. În concluzie, consider că orice român nu poate fi decât mândru pentru că este român! Avem un trecut glorios; eu sper să ne revenim şi zilele pe care le trăim să fie doar o etapă de revenire din această teribilă criza spirituală.

Eu îmi sfătuiesc criticii să-şi scoată fundurile din cearceafuri calde; să facă fapte frumoase şi la întoarcerea lor în pat cu siguranţă vor fi însoţiţi şi de anumite titluri. Aşa, să stai acasă şi să comentezi este cel mai la-ndemână şi practicabil lucru!

Elena Toma: Titlul onorific de academician acordat de Academia de Studii Înalte din Iaşi la doar 26 de ani a intrigat, surprins şi şocat pe mulţi. De asta adresez această întrebare: cărui fapt se datorează acest titlu, domnule Cristian Bodnărescu?

Cristian Bodnărescu: Titlul onorifc de academician Honoris Causa mi-a fost acrodat în anul 2009, cu acest prilje realizându-se şi emisiunea ,,Spiritualitatea Românească în Viziunea lui Cristian Bodnărescu” la Televiziunea Vâlcea 1. Casa Pogor a Muzeului Literaturii Române a sprijinit aceasta decernare, incluzând această întâlnire a academiei în programul muzeului. Titlul mi-a fost oferit pentru ,,întreaga carieră de jurnalist”. Activitatea mea de jurnalist care a fost considerată a fi o ,,cauza nobila” include şi articolul semnat ,,Muzica aduce gripă aviara”, în anul 2005. Practic am fost singurul jurnalist care a acceptat să plece în regiunea Odesa, din partea Radiodifuziunii Romane şi ASTRA. Au survenit o serie de ameninţări premergătoare vizitei mele, ţinând cont că acele pământuri sunt româneşti.

Acest articol este unul ironic; deoarece în acele vremuri omenirea trăia o criză aferenta gripei aviare; la fel cum în 2012 este la modă sfârşitul lumii. Omul nu mai poate face un duş, mesteca o gumă sau bea o bere pentru că vine sfârşitul; iar atunci nu puteai ieşi la o terasă pentru a nu lua gripă aviară. Speculându-se că aceasta gripă mai mult sau mai puţin argumentata ştiinţific (oricum exagerată) este adusă din România, activităţile folclorice pe care eu le-am coordonat au fost interzise (noi totuşi fiind primiţi în casele şi localităţile oamenilor). Deci, dacă o acţiune legală este respinsă pe motiv de gripă aviară, dar oamenii sunt primiţi; asta înseamnă că muzica noastră le aduce gripă aviară! Materialul a fost promovat de o serie de surse media, între care revista internaţională ROST şi PRO TV, la emisiunea ,,Parte de Carte”. După promovare au avut loc schimbări majore în cadrul Consulatului Roman din Odesa.

Deci, eu îmi sfătuiesc criticii să-şi scoată fundurile din cearceafuri calde; să facă fapte frumoase şi la întoarcerea lor în pat cu siguranţă vor fi însoţiţi şi de anumite titluri. Aşa, să stai acasă şi să comentezi este cel mai la-ndemână şi practicabil lucru!

 1,155 total views,  4 views today

1130 Total Views 4 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *