Ion Negrei la Radio Zidul

Să facem ca între noi să nu mai existe vreodată ziduri!
Acest dialog Chișinău- Iași se va auzi la Radio Zidul începând de la orele 20 : 00, în cadrul emisiunii “Ora Cetății”- click!

Vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova și ex vice-prim ministru al Republicii Moldova, Ion Negrei a fost invitat de parohul părinte Petru Buburuz la Masa Pomenirii în memoria Deputaților Sfatului Țării care au votat marea unire din 1918.

“Este creștinește ca în asemenea zile, când se rotunjesc niște ani de la marea unire din 1918, să ne aducem aminte de acei care au înfăptuit acel măreț act și să le aducem omagii în cadrul parastaselor oficate în biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel din Chișinău.
Am cercetat procesul unificării naționale în calitate de istoric. L-am analizat pe Daniel Ciugureanu, unul din oamenii de primă mărime care în condițiile din iarna anului 1917 au putut conduce concret mișcarea națională din Basarabia spre cel mai fericit făgaș: al unității naționale. Acest act al unirii a fost semnificativ, deoarece a dus procesul dezvoltării populației românești dintre Prut și Nistru la matricea sa firească, românească. Prin actul unirii din 1918 Basarabia a intrat împreună cu România în cadrul statelor civilizate din Europa. ” ne spune Ion Negrei.

Cum apreciați rezultatul bazelor puse în 1918 în calitatea omului de stat?
Ion Negrei : “Noi întotdeauna din istorie trebuie să tragem niște învățăminte, conducându-ne după lecțiile date de predecesori. Spațiul românesc democratic ne-a fost oferit de generația de la 1918. Noi astăzi trebuie să aplicăm fermitatea, hotărârea și promovarea adevărului, precum au procedat strămoșii noștri!
Astăzi societatea moldovenească este predispusă integrării europene. Haideți să revenim în spațiul european! Pauza de 50 ani, cât ne-am aflat în componența Uniunii Sovietice, a fost suficientă.

– Le urez radioascultătorilor Radio Zidul să aibă tăria de caracter pentru a promova adevărul. Îngrijiți-vă de integritatea voastră sufletască și națională! Astfel veți corespunde idealurilor pentru care s-au jertfit strămoșii noștri în 1918!
Dacă în fața noastră stă un zid, eu cred că el poate fi străpuns prin inteligență, înțelegere și voință! Să facem ca între noi să nu mai existe vreodată ziduri!
Redactia Radio Zidul

 797 total views,  1 views today

781 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *