O viata de om

Platon Gheorghe Gavril s-a nascut in 1928- Ceahlau, judetul Neamt. Ne-am intalnit de curand, pe o poteca din muntii Ceahlau. Am descoperit un om modest, comunicativ si inteligent de 86 ani. Intrand in discutii cu dumnealui, am spus sa va impartasesc si voua din viata unui om; realizand o incursiune in vremurile miscarii legionare, trecand la perioada celui de-al doilea r.m. si ajungand la vremurile timpurii ale instalarii comunistilor.
Miercuri 12 noiembrie de la 20 va fi emisiunea “O viata de om” la Radio Zidul – click!. Coordonatorul Cristian Bodnarescu il va avea ca invitat pe Gheorghe Platon Gavril.

Miscarea legionara
Mi-amintesc de sistemul legionar, pe care l-am prins in anii copilariei. Voi dezvalui aspectele acestei miscari din prisma omului de rand, ce a vazut si trait efectiv perioada asta. Ei aveau costumatii si au dotat oamenii cu revolvere. Imi vine in minte portretul liderului miscarii din Bucuresti, Horia Sima.
Oamenii incorporati in legiune compuneau cantece legionare si isi implementau doctrina in scoli. Ca si viziune sociala, ei erau totalitaristi si semnau politic cu partidul comunist. Chiar daca sunt miscari diametral opuse, ele se aseamana; diferand doar tintele. Legionarii aveau ura fata de evrei si tigani, comunistii in schimb erau condusi de partizani evrei si aveau ciuda pe burghezime. Cam asta ii deosebea.
Din prisma spirituala, legionarii aveau o inima murdara si faceau discriminari. Ei promovau o politica previzibila la cadere. Eu va spun din perspectiva omului care a trait acele vremuri: acest sistem iresponsabil si fara noima pur si simplu nu se putea implementa!

Al II-lea razboi mondial
Am fost recrutat in martie 1944, cand aveam 15 ani si 5 luni. Faceam parte din cele 5 cotigente ce urmau a fi trimise la cotul Donului, in contextul in care peste 12 divizii ale armatei romane au cazut pe acel front. Ulterior am fost trimis acasa, din pricina varstei fragede.
M-am angajat apoi la o intreprindere forestiera, incorporat la aruncatoare de munte. Aveam atunci 3 surori mai mari, tata ne-a parasit si eu am ramas cu multe Ha de pamant.
Am absolvit ulterior o scoala veterinara. Fiind accidentat de un cal naravas, pentru mine au inceput de atunci problemele de sanatate.
Spre finele razboiului mondial, am fost partas la numeroase omucideri facute de nemtii nazisti in Romania. Nemtii s-au razbunat si au ucis oamenii; odata au dat o grenada omorand 40 oameni intr-un beci din zona mea. Insa greul abia incepea, urmand invazia rusilor. Ei au dus oamenii la Balti si i-au prins de un gard ghimpat, ucigandu-i in masa.

Au urmat colectivizarile, care n-au fost benefice pentru Romania! Statul nu trebuia sa deporteze lumea de la sat la oras, fiecare sa nu poata trai in mediul lor! Comunistii au dus oamenii in eroare. Cu toate astea, dupa revolutie s-a distrus tot ce au construit comunistii (institutii, fabrici, cooperative).

Reinvierea Imperiului Roman
Societatea de azi
Atat Burebista cat si Decebal au fost tradati si vanduti, cum se intampla si astazi cand ne vindem petrolul si ne-am distrus fabricile. Conducatorii sunt nebuni si tinerilor li s-au luat mintile, cum se spune.
Avem institutii corupte, fara a se aplica legea statului de drept. Vina este a celor simpli, care accepta sa lucreze la negru, pentru produse.
Oamenii sunt rai si fac dezordine. Astfel, traim in prezent o noua dictatura si tara este vanduta strainilor!
Personal, am construit 2 case in viata asta, totul cu munca! Asta si sfatuiesc ascultatorii radioului Zidul, sa munceasca si sa infrunte viata atat cu bune, dar si cu lucrurile rele. Trebuie sa fim cumpaniti, ferindu-ne de habotnicism. Totul trebuie facut prin munca. Trebuie ingrijita biserica, scoala, comuna si avut grija de sistemul politic. Daca o comuna are un primar bun, merge bine; daca nu, se darama. La fel si tara, totul porneste de jos! Eu era sa nu mai fiu din pricina bolii, dar m-am rugat la Dumnezeu, am luat plante, am tinut post si am reusit sa ajung pana la aproape 90 de ani! Totul se face prin credinta. Statul trebue sa ajute omul, pe langa puterea divina. Legile la noi sunt proaste si aduc boieri, inegalitate intre oameni. Eu impartases credinta ortodocsa, dar il vad pe Dumnezeu in toate formele de manifestare benefice! Tineriii nostri merg spre occident prin bordele. Civilizatia nu consta in libertatea prost inteleasa iar noi suntem civilizati doar in acte. Democratia prost inteleasa a ajuns pana la instituirea bisericilor sataniste in SUA. Noi nu avem nevoie de asa ceva, doar de un ortodoxism bineinteles!

Tineri inrobiti de noul Imperiu Roman
Tinerii trebuie sa asculte si sa fie oamenii tarii, altfel nu se poate! Momentan nu sunt fabrici, trebuiesc reconstruite. Sa avem fabrici de lapte, sa se faca branza, sa se produca mancare. Izlazurile nu mai trebuiesc inchiriate la patroni, care ne jumulesc! Parintii nostri au luptat pentru pamanturile noastre, ele trebuiesc date oamenilor. Sa dispara astfel de patroni care inrobesc populatia tarii, imbatranita!Comuna sa dirijeze si sa nu inchirieze pamanturile! Sa fie precum inainte de ’45, cand comuna nu inchiria tara! Statul trebuie sa educe oamenii prin scoli, de va avea o populatie proasta, ea va fi manipulata si luata ca si sclavi; cum se intampla cu romanii condusi de italieni. In Romania e un sistem prost organizat si corupt, nici nu se justifica unde sunt taxele pe care le platim.
Imparatia Romana s-a refacut; ne jumulesc pana la sange, asa cum a procedat acest imperiu in toata Romania si Europa!
Mineriadele organizate de Ion Iliescu si de Miron Cozma au fost dirijate dinafara, in tara fiind haosul. Totul trebuia facut legal, prin armata si nu cum au procedat ei!

S-ar putea uni Romania cu Republica Moldova?
S-ar putea uni, dar ei trebue sa isi doreasca asta! Ei trag acum atat la romani, cat si spre rusi. Nu exista limba moldoveneasca, toti suntem uniti sub o limba!
Ne-au invadat turcii, dupa care rusii. Rusii pierdeau in fata turcilor daca nu erau ajutati de romani, chiar daca la inceput spuneau ca n-aveau nevoie de noi. Rusii sunt oameni fara de cuvant!
Tradatorul Dimitrie Cantemir cand a fost domnitorul Moldovei s-a unit cu rusii sa-i bata pe turci, el a fost educat la Constantinopol. El a dat Basarabia rusilor pentru a primi ajutor. El a primit armata si s-a dus in Rusia.
Nu vreau sa mai fie vanzari si toate provinciile sa fie alipite inapoi Romaniei, fara discutii. Totul sa fie pasnic!
Limba romana sa fie vorbita in Romania, minoritatile sa-si vorbeasca limba acasa! Astfel este pretutindeni. Trebuie sa convetuim cu totii, dar sa ne fie respectate drepturile!
SUA si Federatia Rusa trebuie sa colaboreze pentru a progresa; daca nu, va fi doar pierdere. Intelegerea este cea mai buna arma pentru toate statele; trebuie sa ne iubim intre noi, precum credea si Iisus. Pamantul este creat de Dumnezeu; atat marile, oceanele, campiile. Noi nu facem altceva decat sa le distrugem, am ajuns oameni rai.
Rusia sa-si conduca tara, fara sa asupreasca alte popoare. Stalin a ucis 25 milioane oameni numai in Rusia. Peste tot sunt oameni cu etnii diferite, intercalati, precum i-a lasat Dumnezeu. Toate natiile sa fie la un loc! ”

Autor: Cristian Bodnarescu

 556 total views,  2 views today

526 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *