Sfântul Ghoerghe, un adevărat războinic

Sf.-Gheorghe

 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe l-a ucis pe Dioclețian prin iubire, cel din urmă reușind doar să-i curme viața pământeană (Cristian Bodnărescu)

Întotdeauna am fost preocupat de cum trebuie să fie un adevărat războinic. Dacă toți războinicii ar avea conștiință și ar decide când este bine să ridice sabia și când nu, am trăi probabil într-o lume spirituală. Un războinic trebuie să-i protejeze pe cei slabi, neezitând să ghilotineze demonul.

Joi 23 aprilie 2015 Cristian Bodnărescu invită credincioșii să asculte emisiunea Sfântul Ghoerghe, un adevărat războinic la Radio Zidul, de la orele 19 : 00.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (275/280- d. 23 aprilie 303) este un sfânt megalomartir, pomenit de Bisericile tradiționale pe data de 23 aprilie. Născut într-o familie creștină la Cappadocia în timpul împăratului roman Dioclețian, tânărul Gheroghe s-a înrolat de mic în armata romană. Chiar dacă a făcut acest gest superficial și odios, de a se înrola în criminala armată romană (care a trecut lumea prin sabie și foc, crucificându-l și pe Iisu Cristos), omul Gheorghe a avut ocazia de a-și spăla ulterior păcatele. Precum se întâmplă, oamenii au ocazia de a se mântui după ce greșesc, realizându-și slăbiciunile și putându-L iubi mai mult pe Dumnezeu. Unii dintre ei ajung martiri, mucenici sau sfinți.

După ce a văzut cum stau lucrurile în odioasa armată romană, care ucidea oameni nevinovați, tânărul războinic Gheorghe a realizat că adevărata luptă este cu demonul și nu cu omul, refuzând să ucidă creștini nevinovați. Atunci a avut bărbăția de a refuza supunerea în fața decretului emis împotriva creștinilor de Dioclețian în 303.

Înfruntarea împăratului i-a adus tortura în temniță. Astfel, Gheorghe a fost tras pe roată, lovit cu sulița, încălțat pe cuie și otrăvit. Nimic din toate acestea nu i-au strămutat credința în Dumnezeu, arătând cum trebuie să fie un adevărat războinic și devenind un sfânt mare mucenic.

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul armatei române, patronul Angliei și protectorul animalelor în Lituania. Spiritul său omniprezent ne arată astfel că animalele trebuiesc iubite și nu ucise pentru ca oamenii să le mănânce cadavrele.

Realizând o legătură cu un erou al armatei române, Adrian Pârvu a refuzat ordinul de a nu consuma muniția în cel de-al doilea rm, trăgând în criminalii sovietici și protejând astfel armata românilor. În loc de carceră, tânărul Adrian a primit ordinul Steaua României.

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o invenție medievală, făcută la multă vreme după viața sa. Personal consider că putem interpreta balaurul drept un simbol al răului, bărbatul Gheorghe având curajul de a-l înfrunta și ucide. De fapt, SMM Gheorghe l-a ucis pe Dioclețian prin iubire, cel din urmă reușind doar să-i curme viața pământeană.

Peste un milion de cetăţeni români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 733.707 sunt bărbaţi iar 344.071 sunt femei.

Se spune că în noaptea de Sfântul  Gheorghe, fetele nemăritate pot vedea chipul ursitulului oglindit  într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, dacă stau goale între lumânări aprinse, așezate în formă de cruce.

Cristian Bodnărescu

Vă invit să parcurgeți și:

Omul Adrian Pârvu
Ioan și Lumina cea Nouă

 2,154 total views,  2 views today

2067 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *