Eduardo Lincoln Barbarosa de Saboia

EdLincoln

31 mai 2015 – 83 de ani de la naşterea Muzicianului Brazilian Eduardo Lincoln Barbosa de Saboia

Eduardo Lincoln Barbosa de Saboia s-a născut la 31 mai 1932 şi a decedat în 16 iulie 2012. Muzician Brazilian, compozitor şi aranjor cunoscut pentru o varietate de stiluri şi genuri muzicale.
Ca şi basist, a fost prezent încă de la începuturile stilului Bossa Nova, iar ca şi organist a reprezentat o piatră de temelie pentru sound-ul jazzului Brazilian şi cel al space age pop-ului. Acest gen muzical nu se limita la un singur stil şi nu este uşor de categorizat. Există mai multe stiluri care pot fi recunoscute cu uşurinţă ca şi influenţe, cum ar fi Ravel şi Debussy, Big Band-urile anilor 1940, diferitele stiluri exotice cum ar fi Samba, Latino, Calypso Jazz. Space age pop-ul este relaţionat cu genul muzicii de salon, exotică sau muzică frumoasă şi poate fi privită ca un predecesor al genului muzicii spaţiale.

Cele mai cunoscute compoziţii ale lui Eduardo Lincoln Barbosa de Saboia sunt :
O Ganso (Ed Lincoln and D’Orlann), É o Cid (Ed Lincoln and Sílvio César),Palladium (Ed Lincoln and Orlandivo) şi Ai que Saudade Dessa Nega. Cele mai de success aranjamente includ: O Bêbado (Durval Ferreira and Orlandivo), Na Onda do Berimbau (Oswaldo Nunes), Romantic Partners (Nilo Sérgio) and The Blues Walk, acesta mai târziu, în colaborare cu trompetistul american Clifford Brown.
S-a născut la 31 mai 1932 în Fortaleza, Brazilia. Mama sa era organistă la biserica din localitate şi sora lui mai mare lua lecţii de pian acasă. El a refuzat să înceapă să cânte până ce a văzut filmul Rhapsody in Blue în adolescenţă. A început să înveţe piese cunoscute precum Ary Barroso’s Aquarela do Brasil.
La vârsta de 16 ani, deja cânta la pian şi avea o formaţie de Trio împreună cu un văr şi cu un prieten. Cu această formaţie avea program săptămânal la Radio Iracema, fiind totodată şi editor la secţiunea Sport pentru ziarul Diário do Povo.
Influenţele care se resimt în opera sa de început aparţin lui: Shorty Rogers, Gerry Mulligan, J. J. Johnson & Kai Winding, and Chet Baker, artişti ai căror înregistrări pe care le asculta împreună cu prietenii.
La 18 ani pleacă din Ceará la Rio de Janeiro pentru a studia arhitectura. Aici, Lincoln a început să facă reprezentaţii la pian în fiecare zi pentru Radio Roquette Pinto, unde a cunoscut şi a legat prietenii cu o serie de muzicieni printre care şi: Luizinho Eça, Johnny Alf, Geraldo Vandré, Sergio Ricardo, Juquinha (percuţionist de bossa nova), Dick Farney şi Tom Jobim. Lincoln a insistat la tehnicienii de la radio să îl ajute cu inregistrări actuale, fiind deosebit de interesat de discurile de jazz Nord-American, formându-şi o profundă pasiune dar şi apreciere pentru creaţia lui Oscar Peterson.
Lincoln a fost de accord să formeze un combo cu Luiz Eça şi Johnny Alf, chiar dacă aceştia l-au rugat să cânte la bass, un instrument pe care nu pusese mâna până atunci. După ce noul său Trio a semnat contract cu Plaza Bar de la Hotelul Plaza din Rio de Janeiro, s-a folosit de avans pentru a-şi cumpăra un instrument, iar în doar o săptămână a învăţat să cânte la el. Acest proiect a fost un real success, după ceva vreme el reuşind să cânte la sesiuni de jam ca un tânăr talentat basist ce devenise şi a reuşit să facă şi înregistrări cu Trio Plaza şi Maestro Radamés Gnattali Quintet, fiind părtaş la prima înregistrare de bossa nova produsă de Aloisio de Oliveira. Un an mai târziu, Eça a plecat la Viena ca să studieze muzica, iar Lincoln a refăcut Trio-ul cu el însuşi la pian, Baden Powell la chitară şi Luiz Marinho la bass: Hotel Plaza Trio. Au inclus şi un al patrulea muzician mai apoi, pe solista Claudette Soares, supranumită şi “Prinţesa din Baiao”.
Lincoln a întrevăzut succesul cu noul său grup şi a continuat să participle după program la sesiuni de jam în tot oraşul împrietenindu-se astfel cu: Sylvia Telles, Carlos Lyra, Miele & Bôscoli, Garoto, João Donato, João Gilberto, Tom Jobim, Milton Banana şi chiar şi cu Ary Barroso.

Editorial Radio Zidul

 913 total views,  2 views today

898 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *