Ioana d’Arc

joan of darc

30 mai 2015 – 585 de ani de la arderea pe rug a Ioanei d’Arc

Supranumită “Fecioara Frantei”, Ioana d’Arc s-a născut într-o familie de ţărani în satul Domremy, aflat în nord-estul Franţei. La vârsta de 13 ani, susţinea că aude voci lăuntrice care o îndeamnă să se pună în slujba patriei. Spunea că are viziuni cu Arhanghelul Mihail, cu Sfânta Margareta şi Sfânta Ecaterina care o instruiau pentru a-l susţine pe Charles al VII-lea şi pentru a recupera Franţa de sub dominaţie engleză. Încă neîncoronatul rege, Charles al VII-lea, a trimis-o pe Ioana la asediul din Orleans şi a căpătat credibilitate după ce asediul a fost ridicat în numai 9 zile.

Următoarele victorii vor duce la încoronarea regelui la Reims, acest eveniment fiind unul aşteptat cu nerăbdare şi a reuşit să crească moralul francez pavând drumul spre vicotire totodată. Fecioara din Orleans îi încuraja pe soldaţi prin tăria şi credinţa ei de neclintit. Vocile divine îi dictau strategiile de urmat pe câmpul de luptă şi astfel, bătălie după bătălie, îşi elibera ţara de opresiune.
Se distingea şi prin faptul că se îmbrăca bărbăteşte, purtând o armură strălucitoare. Călărea un cal alb, ţinând într-o mână spada şi în cealaltă un stindard alb, toate aceste elemente fiind profund semnificative. Deşi o luptătoare, ea iubea pacea şi îşi avertiza duşmanii înainte de fiecare bătălie să renunţe deoarece ea era un mesager al voinţei divine.
Mica ei formaţiune militară a reuşit să pătrundă în oraşul ocupat şi să fie primită cu ovaţii de o populaţie asupra căreia ea însăşi a făcut o impresie fermecătoare prin tinereţea sa, prin voioşie şi speranţă neînduplecată în victorie. Când a ajuns faţă în faţă cu trupele engleze, acestea au rămas ca paralizate văzând noul lor inamic, iar fortificaţiile de rezistenţă au căzut una câte una. În toiul ultimului atac, a fost rănită, dar spre uimirea tuturor, s-a ridicat imediat în picioare, a luat steagul în mână şi a pornit cu atâta înverşunare, încât oştile inamice au trebuit să se retragă din oraş, chiar a doua zi. Faima ei s-a răspândit peste tot şi atât francezii, cât şi englezii erau convinşi că ea dispune de puteri supranaturale. După victorie, i s-a adresat fostului Delfin, devenit între timp Rege, spunând că misiunea ei a luat sfârşit şi îl roagă s-o lase să plece acasă, la părinţii ei.
În 23 mai 1430, Ioana d’Arc a fost capturată la Compeigne de către o companie burgundă, care se afla în alianţă cu englezii. Mai apoi a fost predată acestora din urmă şi dusă la proces în faţa Episcopului de Beauvis, Pierre Cauchon, care era de partea englezilor. În urma acuzaţiilorcare i s-au adus şi fiind declarată vinovată, ea a fost arsă pe rug la data de 30 mai 1431, având numai 19 ani.
La douăzecişicinci de ani după execuţia sa, curtea inchizitorie autorizată de Papa Callixtus al III-lea a retras acuzaţiile împotriva ei, declarând-o inocentă şi martiră. În anul 1909 a fost beatificată, iar în 1920 canonizată. Procesul de beatificare este o fază în procesul de canonizare (de recunoaștere a sfințeniei) în cadrul Bisericii Catolice.
Ioana d’Arc a devenit unul dintre cei nouă sfinţi patronatori ai Franţei. De asemenea a fost o figură cunoscută în literatură, pictură, sculptură şi în alte domenii ale artelor din momentul morţii sale, servind drept muză pentru scriitori celebri, regizori de film şi compozitori.

Editor Radio Zidul

 7,247 total views,  2 views today

6977 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *