Scriitorul Thomas Hardy

thomas-hardy

2 iunie 2015 – 175 de ani de la naşterea scriitorului britanic Thomas Hardy

Thomas Hardy s-a născut la Higher Bockhampton, un sătuc aparţinând parohiei Stinsford, în comitatul Dorset. Tatăl său era zidar, iar mama sa o doamnă deosebit de ambiţioasă şi cultă, contribuind cu prisosinţă la educaţia fiului ei până la vârsta de 16 ani, când acesta va deveni ucenicul arhitectului John Hicks.

Începând cu 1862 se va muta la Londra pentru a-şi definitiva studiile, iar cinci ani mai târziu, respectiv în 1867 va reveni la Dorset ca şi asistent al lui Hicks.
Viaţa sa religioasă pare să fi fost un amestec de agnosticism şi spiritism. Deşi a scris deseori în creaţiile sale despre forţele spirituale care controlează universul, dar a preferat să nu aprofundeze în acest domeniu. În cadrul lucrărilor sale se poate observa o pasiune a sa pentru fantome şi spirite. De-a lungul vieţii a fost mânat de o profundă legătură emoţională cu Biserica Creştină, cu precădere cele din forma de organizare rurală având o puternică influenţă asupra sa încă din copilărie.
Hardy a făcut o infecţie la plămâni în decembrie 1927 şi o lună mai târziu a decedat, după ce a reuşit să-i dicteze ultimul poem soţiei sale de pe patul de moarte. Au existat numeroase controverse legate de înmormântarea sa, până la urmă ajungându-se la un compromis: inima sa avea să fie îngropată la Stinsford împreună cu soţia sa, iar cenuşa a fost depusă la “Colţul poeţilor” în Catedrala Westminster.
Opera lui Thomas Hardy a fost admirată de mulţi autori, ea cuprinzând atât poezie cât şi proză. Printre admiratorii săi se numără D.H. Lawrence şi Virginia Woolf.

Redactor Radio Zidul

 1,181 total views,  2 views today

1141 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *