Alexandr Sergheevici Puşkin

alexandr puskin

6 iunie 2015 – 216 ani de la naşterea poetului şi dramaturgului rus, Alexandr Sergheevici Puşkin

Poetul şi dramaturgul rus Puşkin s-a născut la data de 6 iunie 1799 la Moscova, într-o familie de nobili. A fost un dramaturg şi poet rus, fiind considerat cel mai mare dintre poeţii de origine rusă, dar totodată şi fondatorul literaturii ruse moderne. A fost iniţiatorul folosirii dialectului local în poeziile şi piesele sale, reuşind astfel să creeze un stil propriu, un amestec al idilei, cu teatrul, naraţiunea şi satira, elemente asociate cu literatura rusă care aveau să influenţeze scriitorii ce-I vor urma.

În octombrie 1817 se va stabili la Sankt Petersburg, unde devine membru activ al cercului literar “Lampa verde”. La vârsta de numai cincisprezece ani va publica primul său poem. În anul 1820 va fi publicat primul tipar al poemului său “Ruslan şi Ludmila”. Datorită popularităţii scrierilor sale antidespotice devine incomod, iar ca urmare, pentru a evita deportarea în Siberia, se va muta la Chişinău, unde rămâne până în 1823.
Ca şi sursă de inspiraţie i-au servit două dintre călătoriile sale în Crimeea şi Caucaz, în urma cărora se vor naşte două poeme aclamate “Prizonierul din Caucaz” şi “Fântâna din Bahcisarai”.
Începând cu 1823 se va muta la Odessa, unde va reuşi din nou să intre în conflict cu guvernul, care de data aceasta îl va exila în nordul Rusiei, unde va fi nevoit să stea până în 1826. Totuşi, cu ajutorul unor cunoştiinţe printre autorităţi va reuşi să facă o vizită Ţarului Nikolai, pentru o petiţie privind eliberarea sa, pe care reuşeşte până la urmă să o obţină. Perioada sa zbuciumată, 1823-1826 va marca şi începuturile marelui său roman în versuri “Evgheni Oneghin”, care va aduce triumful realismului în cadrul literaturii ruse.
În luna decembrie 1825 la Sankt Petersburg izbucneşte o revoltă, iar în mâinile insurgenţilor autorităţile găsesc o serie de poeme politice aparţinând lui Puşkin. Acestea îi vor aduce după sine un control strict, fiind supus sub urmărirea guvernului în vederea cenzurii şi îi va fi totodată interzis să călătorească sau să publice. În urma acestei experienţe dramatice se va naşte “Boris Godunov”, dramă pe care o va putea publica abia cinci ani mai târziu.
În anul 1837, în urma unor zvonuri cu privire la o relaţie amoroasă între soţia sa şi francezul d’Anthes, Puşkin decide să îl provoace pe acesta la duel. Pe 29 ianuarie Rusia pierdea cel mai important poet şi dramaturg, deoarece în urma duelului ambii au fost răniţi însă Puşkin, mortal. Funeraliile sale au avut loc în cerc restrâns, doar cu rude şi prieteni apropiaţi, datorită temerilor guvernului legate de o eventuală demonstraţie politică datorată popularităţii lui Puşkin.

Redactor Radio Zidul

 1,356 total views,  2 views today

1329 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *