Constantin Notarra

Constantin Nottara

5 iunie 2015 – 156 de ani de la naşterea actorului Constantin Notarra

Constantin Notarra s-a născut la data de 5 iunie 1859 în Bucureşti. A fost unul dintre cele mai îndrăgite figure ale teatrului românesc. A fost elev al lui Ştefan Vellescu. Începând cu anul 1877 şi-a început cariera de actor, debutând pe scena Teatrului Naţional. De la începutul apariţiei sale pe scena românească s-a făcut remarcat prin roluri ca Shylock, Hamlet şi Lear din piesele shakesperiene, Oedip din “Oedip rege” de Sofocle, Don Salluste al lui Hugo, bătrânul medic al lui Shaw, Ştefan Tipătescu al lui Caragiale şi multe altele atât din lucrări ale repertoriului naţional cât şi universal.

Încă de pe băncile şcolii a luat contact cu dramaturgia originală, urmând ca îndrumarea lui Caragiale şi colaborările cu artişti celebrii ai vremii să-şi spună cuvântul asupra carierei pe care avea s-o urmeze. Interpretarea sa, era profund emoţionantă, fiind pusă în valoare de un glas expresiv prin frazare şi modulat, fiind totodată întemeiată pe o construcţie gândită şi precisă a rolului, astfel încât orice moment al interpretării să poată fi justificat cu argumente solide.
În decursul anilor a jucat un număr impresionant de 700 de roluri, iar în perioada 1877-1934 a activat la Teatrul Naţional, fiind numit director de scenă în 1889, iar mai apoi, începând cu 1893 devine profesor de declamaţie. În cei peste treizeci de ani cât a fost profesor de Artă Dramatică la Conservatorul din Bucureşti, a format şi a contribuit la afirmarea tinerilor interpreţi.
Pentru că la începuturile artei spectacolului nu era definitivat conceptul de regie a spectacolului sau regizor care urma să coordoneze totul,au făcut ca Notarra să prindă curaj în acest sens, el având o contribuţie importantă, ajutând la cristalizarea regiei în domeniul teatrului, el însuşi fiind unul dintre primii regizori români.

Radio Zidul

 1,270 total views,  2 views today

1230 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *