Soprana Ileana Cotrubaş

cotrubas

9 iunie 2015 – 76 de ani de la naşterea sopranei Ileana Cotrubaş
Ileana Cotrubaş s-a născut la Galaţi pe data de 9 iunie 1939. A fost deopotrivă admirată pentru talentul său actoricesc cât şi pentru cel muzical, ea fiind o soprană renumită. Provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală, tatăl ei fiind tenor. Îşi va începe cariera muzicală la o vârstă fragedă, devenind membru al Corului de Copii al Radiodifuziunii Române la vârsta de numai 9 ani. Doi ani mai târziu primea deja partituri solistice.

În anul 1952 se va muta la bucureşti pentru a-şi continua studiile la Şcoala Specială de Muzică. Va debuta mai apoi pe scena Operei din bucureşti în 1964, în rolul Yniold din „Pelleas et Melisande” a lui Debussy. De aici, au continuat o serie de roluri cu care va încânta deopotrivă publicul bucureştean cât şi pe cel european, fiind prezentă pe scenele importante în roluri precum Oscar din „Bal Mascat”, Gilda din „Rigoletto”, Blondchen din „Răpirea din Serai” şi altele.
De-a lungul anilor a fost prezentă şi la Concursuri de specialitate, fiind declarată câştigătoare în repetate rânduri. În 1965 a câştigat Premiul I în Olanda, anul următor la Munchen. La Bruxelle va debuta în rolul Paminei, iar aceste realizări, cumulate îi vor aduce sopranei noi ocazii de a fi ăpe scenă la Opera de stat din Viena, cea din Hamburg, mai apoi la Berlin şi la Salzburger Festspiele, obţinând un contract important cu Opera din Frankfurt.
Începând cu anul 1969 va fi prezentă şi în Marea Britanie unde debutează la Glyndebourne. Apoi urmează debutul la Royal Opera House, Covent Garden, care a avut loc în 1971 cu rolul Tatianei din opera „Evgheni Oneghin” a lui Ceaikovski.
Încă din 1970, semnase un contract cu Opera de Stat din Viena. Aici va avea ocazia să debuteze în roluri precum Suzana din „Nunta lui Figaro”, Zerlina din „Don Giovanni”, Violeta din „Traviata”, Mimi din „Boema” şi Sophie din „Cavalerul Rozelor”.
Din întreaga sa activitate rezultă un muzician complet şi un talent deosebit în abordarea lucrărilor aparţinând unor perioade stilistice diferite, totuşi nu s-a oprit aici şi în 1973 debutează la Lyric Opera of Chicago în rolul Mimi.
Un moment marcant al carierei sale a fost în 1975 când a fost chemată la Scala din Milano să o înlocuiască pe Mirela Frenni în rolul lui Mimi.
Doi ani mai târziu, în 1977 a urmat debutul său la Metropolitan Opera din New York, tot cu rolul Mimi, avându-i ca parteneri de scenă pe Jose Carreras şi Renata Scotto. În anul 1990 se va retrage din cariera solistică devenind pedagog şi ţinând diverse cursuri de măiestrie, dedicându-se în a ajuta şi sfătui tinere talente promiţătoare precum Angela Gheorghiu.

Radio Zidul

 1,928 total views,  2 views today

1863 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *