Richard Strauss

richard strauss

11 iunie 2015 – 151 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss
Richard Strauss s-a născut la Munchen, în Germania, la data de 11 iunie 1864. Fiu al lui Franz Joseph Strauss, cornist la Curtea Munchen Orchestra, a demonstrat încă din copilărie aptitudini muzicale. A urmat o intensă pregătire a sa atât la pian şi vioară, cât şi la teorie, armonie şi orchestraţie.

Primul său profesor a fost însuşi tatăl lui, care avea studii muzicale, iar mai apoi a lucrat cu Ludwig Thuille, urmând apoi Şcoala de Compoziţie la Munchen. A scris Serenade opus 7 la numai 17 ani, dirijorul Hans von Blow declarând despre acesta că este „de departe cea mai izbitoare personalitate după Brahms”.
De la începutul carierei va manifesta o profundă atracţie pentru scriitura orchestrală, simţind-o pe aceasta un mediu natural. Lucrarea sa „Aus Italien”, reprezintă atât o fază pivot pentru cariera sa de compozitor cât şi un volum de muzică de importanţă majoră pentru repertoriul german romantic.
Odată cu primirea postului de dirijor la Berlin, interesul său muzical se va manifesta cu precădere către operă, de unde va rezulta un număr de lucrări păstrate şi astăzi în repertoriul de operă la nivel mondial, cum ar fi „Salome”, „Elektra”, „Cavalerul Rozelor” şi altele.
În anul 1919 devine co-director la Opera de stat din Viena, unde va întreprinde o serie ce concerte memorabile, însă cinci ani mai târziu va fi silit să demisioneze, situaţia politică înrăutăţindu-se datorită influenţelor naziste. Strauss preferând să nu existe relaţii de natură politică între el şi nazişti, reuşeşte să-şi păstreze integritatea de om al societăţii dar şi de compozitor ilustru, renunţând la funcţia de co-director la Opera din Viena.
Constrâns de ideologiile vremii dar şi de acţiunile anti-sociale provocate şi susţinute de nazişti, Richard Strauss reuşeşte să strplucească în lumea muzicală, aducând o nouă expresie a timbralităţii orchestrale dar şi o nouă viziune armonică. S-a stins din viaţă la 8 septembrie 1848, lăsând în urmă un patrimoniu muzical incontestabil şi o valoare componistică demnă de istoria muzicii universale, dar şi de repertoriul simfonic şi de operă la nivel mondial.

Radio Zidul

 1,039 total views,  2 views today

994 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *