Compozitorul Mihai Brediceanu

Mihai Brediceanu

14 IUNIE 2015 – 95 de ani de la nașterea compozitorului Mihai Brediceanu
Mihai Brediceanu s-a născut la data de 14 iunie 1920 la Brașov. Fiu al celebrului compozitor Tiberiu Brediceanu, va urma cariera tatălui, fiind un important compozitor, dirijor și muzicolog român.

Absolvent al secției de pian al conservatorului din Brașov, își va continua studiile la Academia de Muzică din București, unde va studia dirijatul, teoria muzicală și compoziția. Printre personalitățile cu care a avut ocazia să lucreze se numără Mihail Jora, Marțian Negrea, Florica Musicescu, Silvia Șerbănescu și Ionel Perlea. Pentru că era un om capabil, a decis să studieze pe lângă Muzică, Dreptul și Matematica, tot la București.
Odată cu 1959 își va începe activitatea de Director General al Operei Române din București. Va ocupa cu cinste această funcție, până în 1966. Mai apoi, în perioada 1969-1971 va fi Director Muzical al orchestrei Syracuse din New York și până în 1975 va fi și profesor la Universitatea Syracuse.
Următoarea perioadă, începând cu anul 1979 se va muta la Istanbul, unde va ocupa funcția de Director General al Operei de acolo până în 1980, după care va decide să se reîntoarcă în țară. Ajuns la București, va fi numit Director General al Filarmonicii ”George Enescu”, unde va activa din 1982 până în 1990, urmând ca din 1991 să fie numit din nou Director General al Operei Române tot din București.
Deși se bucura de mare popularitate datorită renumelui tatălui său, a reușit prin forțe proprii să se impună în lumea muzicală, dând dovadă atât de pregătire temeinică în domeniul muzical cât și de o valoare umană incontestabilă. Creația sa cuprinde atât piese muzicale pentru teatru cât și lucrări simfonice dintre care amintim : Patru dansuri simfonice și Simfonia. Compozitor complet, el va aborda și alte genuri precum cel cameral, genul coral și genul simfonic cameral.
Se stinge din viață la data de 4 martie 2005 și va fi înmormântat la Lugoj.

Radio Zidul

 1,186 total views,  2 views today

1141 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *