Armele virtuții

PRIDEPASSION

Atunci când armele spiritului se unesc cu acelea fizice, un ideal ia ființă.

Scriitorul Cecil Scott Forester aprinde o flacără în cultura europeană prin nuvela “Arma” – 1933. Focul avea să devasteze cinematografia, nuvelistica însă și jocurile PC de strategie deceniile ce vor urma.

Echipa Radio Zidul vă invită luni 21 septembrie 2015 de la orele 20 : 00 la emisiunea Ora Cetății – “Armele virtuții”, în care realizatorul Cristian Bodnărescu va dialoga cu melomanii și cinefilii care ascultă acest post despre filmele clasice și povestirile de război, detailând activitățile protagoniștilor filmului și cariera regizorului Stanley Kramer. Cei care doresc să intre în dialog sunt așteptați la discuții în GRUPUL RADIO ZIDUL.

Acest fenomen s-a materializat prin filmul “Mândria și pasiunea” în industria cinematografică în anul 1957. United Artists – MGM și Stanley Kramer îi prezintă pe: Cary Grant, Frank Sinatra și Sophia Loren într-o Spanie devorată de virusul Bonaparte, cu armatele învinse și muribundă. Scenariul adaptat de Edna & Edward Anhalt după nuvela sus-menționată poate fi urmărit pe muzica lui George Antheis.

Filmul full HD a fost realizat de Stanley în 2 ani de zile, filmările având loc în Spania și implicând peste 10.000 de actori și figuranți. Penicula extraordinară ca mărime și conținut generază un film istoric de acțiune, în care principalii luptători de pe front își dispută și iubirea pentru eroină, în planul personal. Actorul Frank pornește o mișcare de gherilă cu o mână de țărani patrioți împotriva armatei lui Napoleon Bonaparte, după ce armata Spaniei s-a retras. Singura șansă de izbândă este aceea de a duce un tun mare ghidat de  cunoscătorul Cary la ziduile cetății ocupate de bonapartiști. Eroina interpretată de Sophia renunță la relația cu Frank pentru gentleman-ul Cary, urmând să plece cu el după război în Marea Britanie. Din păcate decizia de a se bate alături de oamenii ei până în ultimul moment îi va fi fatală, fiind răpusă ce ghiulelele francezilor înainte de a intra în cetate.

După 4 decenii Spania revine cu tunurile sale mari în atenție prin jocurile “Vârsta Împăraților” (1997 – 2005), fapt care girează pentru modernitatea și longevitatea nuvelei semnate de Forester (27 August 1899 – 2 April 1966).

Dorind să promovez cinemateca și muzica jazz/ușoară, vă aștept să discutăm la emisiune!

Cristian Bodnărescu

 1,412 total views,  2 views today

1327 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *