29 septembrie în istorie

Don Quijote

S-a născut autorul lui Don Quijote. A murit inventatorul motorului Diesel

La 29 septembrie 1547 s-a născut Miguel de Cervantes, autorul lui Don Quijote. În 1888 a murit Iulia Haşdeu, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu. În 1913 a murit Rudolf Diesel, inventatorul motorului care îi poartă numele. Iar în 1938 s-a semnat Acordul de la Munchen, prin care Germania a dezmembrat Cehoslovacia.

1227. Frederic al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, este excomunicat de Papa Grigore al IX-lea pentru vina de a fi participat la Cruciade.

1518. S-a născut pictorul italian Tintoretto, unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură.

1547. S-a născut Miguel de Cervantes, scriitor spaniol, autorul celebrului roman “Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha” (d. 1616).

1571. S-a născut artistul italian Caravaggio, unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură.

1758. S-a născut amiralul britanic Horatio Nelson (d. 1805).

1760. Fortăreața Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, aceasta fiind ultima fortăreață franceză în America de Nord.

1864. S-a născut scriitorul, filosoful şi dramaturgul Miguel de Unamuno, iniţiator al existenţialismului în Spania.

1885. La Blackpool, în Anglia, s-a dat în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.

 

Iulia Hasdeu

1888. A murit poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu.

 

1901. S-a născut fizicianul Enrico Fermi, laureat Nobel, membru de onoare străin al Academiei Române. A condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago şi a realizat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare, contribuind la construcţia bombei atomice în proiectul Manhattan.

1902. A murit scriitorul Émile Zola. Zola și-a riscat cariera, libertatea și viața prin publicarea manifestului său J’acusse (Acuz!) pe prima pagină a cotidianului parizian L’Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj în Insula Diavolului.

Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății.

 

Arsenie Boca

1910. S-a născut teologul și pictorul Arsenie Boca. A fost unul din martirii Gulagului românesc, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea. Este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

 

1912. S-a născut regizorul Michelangelo Antonioni („Blow Up”, „Deşertul roşu”, „Dincolo de nori”, „Ultimul tango la Paris”) (decedat 2007).

 

Motor Diesel

1913. A murit inginerul german Rudolf Diesel (născut 1858), inventatorul motorului care îi poartă numele, brevetat în 1892.

 

1938. Semnarea Acordului de la München (Münchner Abkommen). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți (Sudetenland) din Cehoslovacia către Germania.

1943. S-a născut fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa, laureat al Premiului Nobel, cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność).

2001. A încetat din viaţă scriitorul și poetul român Gellu Naum.

2010. A murit actorul american Tony Curtis.

 

Mihai Diac- România Liberă

 1,301 total views,  2 views today

1241 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *