Despre Sf. Dimitrie cel Nou

sf-dimitrie-basarabov

La 27 octombrie credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.
Sfântul Dimitrie a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul imperiului de la Târnovo, întemeiat de români și de bulgari sub conducerea fraților Petru și Asan.
S-a născut aproape de orașul Ruse, într-un sat locuit de vlahi, Basarabov, pe valea râului Lomul, din părinți ortodocși. Părinții săi erau oameni săraci, care nu l-au putut da la învățătură, ani în șir a dus la păscut vitele și oile țăranilor din sat.
Tânărul Dimitrie împărțea câștigul cu nevoiașii, ducând o viață curată trupește și sufletește. A fost un om de societate și a căutat un trai mai bun în rândul călugărilor, însă de acolo a evoluat spiritual, alegând apropierea de Dumnezeu ca și pustnic, alături de îngeri și entități superioare omului. S-a așezat într-o peșteră săpată în stâncă, pe malul râului Lom.
Nu se cunosc multe date despre viața lui, moaștele sale fiind găsite prin vederi dumnezeiești la o perioadă după ce survine decesul. Acest aspect denotă faptul că nu primea oameni, rezumând rugăciunea pentru ei în singurătate.

Marți 27 octombrie 2015 începând de la orele 21 : 00, Cristian Bodnărescu  invită ascultătorii Radioului Zidul la o discuție despre societate și viața Sfântului Dumitru, în memoriam profesorului Dumitru Donțu. Emisiunea va fi acompaniată de muzica trupei nemțești creștine “Bonfire” și de cea a lui Gheorghe Iovu.

Fii plăcut Domnului și nu omului!

Dacă în vremurile noastre cumplite la nivel de spiritualitate avem mulți “oameni” care își trăiesc existența bârfind și împărțind inimioare pe internet, nefăcând și ceva concret pentru Dumnezeu; pesemne că și Sfântul Dimitrie a avut motive întemeiate de a se ruga fiind detașat de oamenii vremurilor sale, neinteresându-l atât de mult părerea lor sau să fie remarcat (în timpul vieții).
Dumnezeu a ales pe cei nebăgați în seamă ai lumii acesteia ca să biruiască pe cei tari, a ales pe cei de jos ca să rușineze pe cei trufași” Sfântului Apostol Pavel, (I Corinteni 1, 27-28).
Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaște să fie ridicate și trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în București, un negustor bogat, un macedoromân, împreună cu mitropolitul Țării Românești au rugat pe general să lase cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale și suferințe îndurate de români în cursul acelui război.

Cererea a fost ascultată și moaștele au fost așezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din București în iulie 1774. Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă, totuși, la Kiev.
În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureștilor și al întregii Țări Românești.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată țara.

UITARE
Cristian BODNĂRESCU
4-august-2015

Toți te vor uita
Atunci când timpul
Nu mai poate aștepta…

Te naști acum și-aici
În lumea efemeră
În timp și spațiu te dedici
Pălind ca o himeră.

Dar tu ești viu, lumea-murit
Sperând să treci aiurea,
Pe val de modă ai biruit
Dorind să-nvingi durerea.

Omul se naște înțelept:
Cu “el” începe lumea,
Flori moarte ține la piept
Și “unic” piere-aievea.

Ești tânăr și-mplinit
În lumea asta mică,
Uiți doar că ești dorit
De moarte într-o pripită.

Toți te vor uita
La miez de zi cum cânți,
Ecoul nu se va păstra
Urcând spre sori cu dinți.

Oare-ți vei aminti de noi
Călătorind în scurtă cursă?
Nu, ești ocupat și-apoi
Te pierzi în altă clasă.

În miezul nopții am pășit
Vibrând spre nemurire,
Doar Domnul și-a amintit
De mine, o sclipire.

A consemnat Cristian Bodnărescu

 3,085 total views,  2 views today

2450 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *