Medici pentru suflet

(c) Wellcome Library; Supplied by The Public Catalogue Foundation

(c) Wellcome Library; Antoine Chevalier de Favray- Sfinții Cosma și Damian pansând un piept bolnav, 1748

Medicii Cosma și Damian, ulterior declarați sfinți, reprezintă un răspuns la unele probleme sociale. Ei nu și-au declarat doar iubirea față de Iisus, donându-și averea săracilor și plecând din lume. Nu! Ei au rămas alături de oameni, ajutându-i efectiv. Nu am putut înțelege o simplă donație fără implicare. Precum afirma Confucius: “Dă-i omului o farfurie de orez și-l vei hrăni o zi, învață-l cum se cultivă orezul și se va putea hrăni singur o viață”. În acest sens, consider inteligent ca un sfânt miliardar (sau un simplu om) care îl iubește pe Dumnezeu să se implice efectiv în contextul social și ajutorul săracilor. El le poate oferi locuri de muncă ori sprijini oamenii de artă (nu toți sunt persoane cu dizabilități/ calici). Trebuiesc ajutați și cei din urmă, fără să fie ignorată cultura. Unii îl iubesc pe Iisus, donează banii și mor dar sunt și care trăiesc o viață luxoasă și își donează bunurile post mortem. Trebuie să ne și bucurăm de bunuri, atâta vreme cât împărțim aceste sentimente și cu nevoiașii.

Duminică 1 noiembrie 2015 de la orele 21 : 30, Cristian Bodnărescu vă invită să vă pronunțați opiniile față de sistemul medical la emisiunea “Medic care nu ia mită” la Radio Zidul- intrați să comentați în grupul Radio Zidul, pe rețeaua facebook. Emisiunea dedicată Doctorilor fără de arginți dorește găsirea unor soluții la problema mitei în contextul social contemporan.

 

cosma si damian vindeca

 

Viața

Sfinții „doctori fără de arginți” și făcători de minuni Cosma și Damian nu au fugit din această lume ci au rămas să lupte alături de oameni, implicându-se social. Ei au combinat știința cu medicina, ajungând la rezultate miraculoase.  Pe 1 noiembrie credincioșii îi prăznuiesc pe Sf. Cosma și Damian, frați. Ei au trăit în Asia Mică/ secolul IV d/ Hr.

Cosma și Damian erau frați; tatăl lor era păgân, dar mama lor, Teodota, era creștină. Aceasta, după moartea bărbatului ei, a trăit în văduvie. Având vreme liberă și fără piedici, ea a slujit cu sârguință lui Hristos, închinându-și toată viața lui Dumnezeu. După moartea ei, a fost proslăvită ca sfântă.

Sf. Teodota și-a crescut cei doi fii ca buni creștini, insuflându-le iubirea față de semenii lor și ajutându-i să devină bărbați virtuoși și drepți. De asemenea, ea le-a asigurat și o educație aleasă.

Educați și formați ca doctori, Cosma și Damian au primit în dar de la Dumnezeu harul vindecării trupurilor și sufletelor bolnave prin puterea rugăciunii.

Cosma și Damian sunt cunoscuți și sub numele de „doctori fără arginți”, datorită vindecărilor miraculoase pe care le dăruiau oamenilor, vindecări pentru care ei nu cereau plată de la pacienții lor. Deoarece vindecarea era dată nu atât de medicamente, cât de rugile lor fierbinți către Dumnezeu, singura lor plată simbolică era ca cel tămăduit să înceapă să creadă în Iisus Hristos. Neluând niciodată plată în bani sau în alte bunuri pentru serviciile lor, ei respectau astfel porunca Mântuitorului Nostru Iisus Hristos care a spus: „În dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10:8). Faima sfinților Cosma și Damian s-a răspândit în toată regiunea și oamenii i-au numit „doctorii fără de arginți”.

 

Cosma si Damian

(Doxologia)

 

Duminică 1 noiembrie 2015 de la orele 21 : 30, Cristian Bodnărescu vă invită să vă pronunțați opiniile față de sistemul medical la emisiunea “Medic care nu ia mită” la Radio Zidul- intrați să comentați în grupul Radio Zidul, pe rețeaua facebook. Emisiunea dedicată Doctorilor fără de arginți dorește găsirea unor soluții la problema mitei în contextul social contemporan.

 

Minunile

 

Prima operație de înlocuire a unui mebru din lume

Sfinții au reușit să coreleze știința medicală cu rugăciunea realizând, probabil, prima operație prin care se înlocuiește un membru.

 

Vindecarea Paladiei

Odată, sfinții Cosma și Damian au fost chemați la căpătâiul unei femei foarte grav bolnave, pe nume Paladia, care nu mai găsise vindecare la nici un doctor. Cei doi sfinți, numai prin credință și puterea rugăciunii au reușit să o vindece pe Paladia, care s-a sculat sănătoasă și a dat slavă lui Dumnezeu. Dorind să-i răsplătească pentru binele făcut, Paladia s-a îndreptat spre Damian, arătându-i trei ouă și zicând: „Ia acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viață, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”. Auzind numele Sfintei Treimi doctorul fără de arginți nu a îndrăznit să refuze. Când a auzit Cosma această întâmplare, s-a întristat mult, crezând că făcând aceasta fratele său a încălcat porunca de a nu primi plată materială pentru serviciile medicale aduse semenilor lor.

Din acest motiv, atunci când Sf. Cosma era pe patul de moarte, el a cerut ca fratele său Damian să nu fie înmormântat lângă el. La scurt timp după moartea sfântului Cosma, Sf. Damian s-a stins și el din viață și toți apropiații săi se întrebau unde să îl îngroape. Dar Dumnezeu a făcut o minune: o cămilă, pe care cei doi doctori o vindecaseră mai demult, la rugămintea stăpânului ei, a glăsuit cu voce omenească, spunând că nu trebuie să se se îndoiască și să-l îngroape pe Damian lângă fratele său Cosma, pentru că Damian nu acceptase acele ouă de la Paladia drept plată, ci din respect pentru numele lui Dumnezeu. Sfintele trupuri ale doctorilor fără arginți au fost îngropate împreună la Thereman (în Mesopotamia).

 

Minunea de la Thereman/ calitatea Sfinților de cavaleri războinici și răzbunători (post mortem)

După moartea sfinților Cosma și Damian s-au înfăptuit mai multe minuni.

În Thereman (Mesopotamia), aproape de biserica ridicată la mormântul Sf. Cosma și Damian, trăia un om pe nume Malchus. Într-o zi el a plecat în călătorie, lăsându-și soția singură pentru o perioadă destul de lungă de timp. Înainte să plece el s-a rugat în biserica închinată „Doctorilor fără de arginți”, ca aceștia să aibă grijă de nevasta lui. Dar un dușman al lui Malchus uneltind împotriva acestuia, a plănuit uciderea femeii. El i s-a arătat soției lui Malchus, spunându-i că l-a trimis bărbatul ei să o ia și să o ducă acolo unde era el. Crezându-l, ea l-a urmat, dar când au ajuns într-un loc pustiu vrăjmașul a încercat să o omoare. Văzând pericolul în care se afla, femeia s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu să o ajute. Atunci au apărut doi bărbați înfricoșători care l-au alungat pe diavol și acesta a căzut de pe o stâncă. Cei doi au condus-o pe femeie acasă, unde ajungând ei, ea s-a închinat și i-a întrebat cum le este numele ca să le poată mulțumi toată viața. Ei i-au răspuns că sunt slujitorii lui Dumnezeu, Cosma și Damian, după care s-au făcut nevăzuți. Tremurând de uimire și bucurie, ea a povestit tuturor această minune și a mers la icoana binefăcătorilor ei rugându-se și mulțumind lui Dumnezeu.

De atunci, cei doi sfinți, Cosma și Damian, sunt considerați și protectori ai sfințeniei căsniciilor creștine, precum și dătători de armonie în viața soților.

 

A consemnat Cristian Bodnărescu

 

 3,703 total views,  2 views today

2438 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *