Anders Celsius, inventatorul gradului celsius

anders celsiu

Născut la 27 noiembrie 1701, Anders a fost un fizician, matematician și astronom suedez. După numele său sunt astăzi denumite gradele termice.

În anul 1737 participă la o expediție în Laponia (Torneo), condusă de: Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut și Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expediția a confirmat ideea lui Isaac Newton, conform căreia Pământul nu este perfect sferic, ci  aplatizat la poli.

Pentru cercetările sale meteorologice, Anders Celsius a stabilit scara Celsius, pe care a descris-o în lucrarea sa Observații privind două grade persistente la un termometru, publicată în 1742. El a folosit două puncte fixe: temperatura de topire a gheții și temperatura de fierbere a apei. Aceasta nu era o idee nouă, Isaac Newton lucrase deja cu ceva asemănător. Deosebirea era aceea că Celsius a folosit temperatura de topire, și nu cea de îngheț. Experimentele pentru o bună calibrare a termometrului s-au desfășurat pe parcursul a două ierni. Repetând experimentul de multe ori, el a descoperit că gheața se topește întotdeauna la același punct de calibrare marcat pe termometru. El a descoperit un punct similar la fierberea apei (punctul de evaporare a apei), deși când această determinare se face cu o precizie ridicată se observă o variație a acestui punct în funcție de presiunea atmosferică. În momentul în care se îndepărta termometrul de vapori, nivelul mercurului creștea puțin. Acest fenomen se poate explica prin răcirea și contractarea rapidă a sticlei.

 

anders timbru

 

Dezvoltată la începutul secolului al XVIII-lea, această scară se raportează la punctele de îngheţ şi fierbere ale apei. Iniţial, punctului de îngheţ i s-a asociat temperatura de 1000C, în timp ce temperatura de fierbere a fost de 100C. Biologul suedez Carolus Linnaeus, coleg cu Celsius la Universitatea din Upsalla (al patrulea oraş ca mărime al Suediei), celebru pentru clasificările de plante şi animale, a inversat cele două valori.

La scurtă vreme după ce realizează inovația ce avea să revoluționeze lumea, împlinindu-și menirea în această viață, Anders moare la aproape 43 ani (1744).

A consemnat Cristian Bodnărescu

 9,366 total views,  6 views today

8759 Total Views 6 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *