Muzica îngerilor

Muzica ingerilor

Pe 31 ianuarie biruim demonul prin muzică și spiritualitate.

În această zi s-a născut compozitorul Franz Schubert, cea mai cunoscută operă a sa fiind “Ave Maria”. Vienezul Franz Schubert nu a împărtășit normele sociale ale vremii și a preferat să câștige puțin (dar cinstit pentru moralitate), neacceptând a realiza compoziții romanțioase dictate pentru a locui la casa vreunei familii înstărite. Din aceste considerente a fost marginalizat de contemporani.

Născut într-o Vienă conservatoare a anului 1797, Franz a reușit să se opună sistemului birocratic și oprimant față de inovațiile artistice, fiind un compozitor romantic și om în slujba lui Dumnezeu. În scurta sa existență în lumea noastră- murind la 31 de ani, pe 19 noiembrie 1828, Schubert nu face parte din artiștii ignoranți sau care și-au vândut sufletul Satanei, suferind nedreptățile sociale pentru un scop nobil. Astfel, compune „Ave Maria” și „Tânăra călugăriţă”, opere ignorate de contemporanii infectați de mediocritate dar capodopere ce au trecut de proba timpului.

 

Franz Schubert

 

Sfinții doctori fără de argint Chir și Ioan sunt serbați tot astăzi.

Sfântul Chir era din Alexandria și a trăit pe vremea lui Dioclețian (284-305). Fiind un om complex (creștin, medic și ulterior sfânt), Chir era dedicat vindecării utilizând medicina și rugăciunea. El era înțelept și păstra credința în Dumnezeu prin Iisus Cristos în taină, nedorind să fie sacrificat gratuit pentru ideile sale. Astfel, putea să ajute umanitatea prin rugăciune și efectiv prin medicină. Spre deoebire de Sf. Chir, Sfânta Muceniță Trifina a decis să nu fie discretă privitor la viziunile ei spirituale (întru Iisus), ducându-se de bunăvoie să își declare convingerile creștine autorităților politeiste, plătind acest act cu prețul vieții. Totuși, medicul făcător de minuni pentru oameni și Dumnezeu, Chir, nu a fugit de responsabilități și de mărturisire atunci când a fost nevoie. Atunci când a aflat de o femeie creștină capturată de autorități, pe numele ei Atanasia, s-a dus să o viziteze și încurajeze, împreună cu partenereul său, Sf. Ioan. Femeia era întemnițată împreună cu cele 3 fiice ale ei. Din păcate, planul inteligent de a o scăpa pe femeie a dat greș, fiind uciși cu toții. Pentru posteritate, acest act a fost de fericire pentru cei uciși, cu toții devenind sfinți.

Sf. Chir a ajuns în Arabia, din cauza persecuțiilor creștine, dedicându-se vieții monahale și ajungând vestit pentru iscusința în vindecarea bolilor, atât trupești, cât și sufletești.
Sfântul Ioan, originar din Edesa, auzind de faima Sfântului Chir, a plecat din cetate și a devenit ucenicul “doctorului fără de arginți”. Mergeau împreună în sate și orașe propovăduind Evanghelia și vindecându-i pe bolnavi, fără să ceară plată pentru ostenelile lor.

Cei doi au fost condamnați împreună cu Atanasia și cele trei fete ale ei și au primit mucenicia prin tăierea capetelor în jurul anilor 304-311.

Serbăm astfel pe 31 ianuarie 6 sfinți mucenici, anume: Dr. Chir și Ioan, Atanasia cu fiicele ei- Teodota, Teoctista şi Eudoxia și Trifina.

Radio Zidul a postat pe site-ul www.radiozidul.ro un calendar creștin, oferit de portalul Calendar Ortodox. Astfel, cititorii noștri pot urmări zilnic sărbătorile religioase ortodoxe.

 

Duminică 31 ianuarie 2016, de la orele 19 : 00, vă aștept pe undele radioului Zidul pentru emisiunea Muzica îngerilor. Vom discuta despre martirii acestei zile, Sfinții Chir și Ioan, pe versurile compozitorului Franz Schubert. Vă prezentăm și editarea muzicală Un cor îngeresc, oferită de Music Slowed.

Amfitrion, Cristian Bodnărescu

 4,381 total views,  2 views today

4322 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *