ISIS – în slujba demonilor

afis ISIS

Ma numesc Elena Nutu si voi fi gazda dumneavoastra luni, 8 februarie 2016, de la orele 19 :00, dezbatand tema “Organizatiile teroriste in contextul secolului XXI. Studiu de caz: Organizatia Stat Islamic”. I-am invitat la emisiune pe: redactorul sef al radioului Zidul, Cristian Bodnarescu, licentiat in istoria religiilor (facultatea de filosofie a universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, coordonator proiect: prof. universitar doctor decan Nicu Gavriluta).

Va invit sa urmariti acest articol si sa ascultati una din putinele emisiuni romanesti care analizeaza Statul Islamic si terorismul pe glob, realizata la studiourile noastre din Iasi si din Islamabad, Pakistan.

I – CRISTIAN BODNARESCU DESPRE ISIS, INTERVIU REALIZAT DE ELENA NUTU

1- Distinse domn Cristian Bodnarescu, cum influenteaza orientarile religioase sistemele sociale? Poate duce o neintelegere la acte de terorism?
Buna ziua. Un sistem religios poate influenta si unul social. Putem afirma ca in trecut biserica avea painea si cutitul in stat, referindu-ne la unele tari din actualul occident. Liderii religiosi au reusit sa schimbe si conducatori de state, in functie de interesele urmarite, ajungandu-se chiar la razboaie. Biserica catolica incerca sa isi impuna punctele de vedere in toate domeniile, trecand de la religie la stiinta. In multitudinea de savanti ucisi ori discriminati, imi vine in minte cazul lui Galileo Galilei. Psalmii 93:1 și 96:10, precum si Cronici 16:30 includ un text ce afirma ca „lumea este intarita, si nu se clatina”. In traducerea lui Cornilescu a bibliei, Psalm 104:5, este scris: „Tu ai asezat pamantul pe temeliile lui, si niciodata nu se va clatina”. Mai mult, in Eclesiastul 1:5 este mentionat ca „Soarele rasare, apune si alearga spre locul de unde răsare din nou.”
Galileo a aparat heliocentrimsul si a sustinut ca nu este contrar acestor pasaje din Scriptura. El a adoptat pozitia lui Augustin asupra Scripturii: ca nu trebuie luat fiecare pasaj literal, mai ales cand respectiva scriptura este o carte de poezii si de cantece, si nu o carte de instructiuni asupra istoriei. Cei ce au scris Scriptura au facut-o din perspectiva lumii terestre, si din acel punct de vedere Soarele rasare si apune.
Biserica a adus si prosperitate in planurile social-econimic atunci cand nu a interpretat denaturat Biblia, clericii reusind a se si apropia de Dumnezeu.

Cristian Bodnarescu la studio

Cristian Bodnarescu

2- Cum a aparut Statul Islamic?
Aceasta organizatie teroristo-oportunista a profitat de conjunctura neintelegerilor politice si sociale din Siria si Iraq, facandu-i loc sa apara, precum un virus ori o carie. Organizatia isi extinde tentaculele in unele zone, cum ar fi si teritorii din Libia.
ISIS imbratiseaza fragmentar anumite idei ale istoriei, luand doar ce ii convine si reinterpretand-o. Astfel, ii numeste pe occidentali a fi “cruciati”, nemaipomenind de atacurile barbarilor din Orient asupra Occidentului. Media de varsta a adeptilor acestei organizatii de tip sectar este mica, ei neavand oportunitatea de a si studia un manual de istorie.
Occidentul este acuzat, profitandu-se de anumite probleme legate de coruptie, lipsa de onestitate/ a viziunilor spirituale, libertati oferite homosexualilor etc. Libertatea presei prost inteleasa si aplicata in occident permite oricarui agramat sa calomnieze un profet, fara o analiza ampla. Oricine poate scrie ce doreste despre oricine. Este firesc sa se aduca si argumente unei calomnieri iar libertatea ta inceteaza in momentul in care o incalca pe cea de care dispune aproapele tau. Aceasta mare ignoranta a occdientalilor a invitat islamistii sa ucida si jurnalisti. Organizatia aduna o serie de indivizi paranoici ori frustrati din Occident, carora le ofera sclave sexual si o serie de beneficii obtinute prin varsare de sange. Textele ce incita la violenta sunt desprinse din Coran si aplicate spre a ucide copiii care se uita la un meci de fotbal ori indivizi care au alte idei spirituale. Si in Vechiul Testament sunt prezente astfel de obscenitati imorale, in special in Cartile lui Moise, in care se incuraja uciderea de copii cu pietre doar pentru lipsa de ascultare. Un copil se poate si educa, nu trebuie numaidecat ucis pentru o nimica toata.
Nu putem analiza insa aceasta miscare satanista de tip sectar doar din prisma logicii occidentale.
ISIS a aparut ca o alternative sociala intr-un sistem saracit si stors de resurse. Dupa razboiul din Iraq spre exemplu, SUA a lasat putini militari in functie, restul ajungand saraci, depravati si fara un respect social. Ajunsi in incapacitatea de a-si mai putea intretine familiile sub semnul unei capitalizari bruste, multi dintre militari s-au alatruat Statului Islamic. Analizand premisele celui de-al doilea rm, multe societati au fost prinse intre clestele alegerii Hitler-Stalin, istoria repetandu-se in acest fel. De altfel, nu a fost o idee buna nici inlocuirea brutala a unui sistem fara a oferi o alternativa adaptata etno-istoric regiunii.
Este adevarat ca umanitatea nu mai poate accepta un sistem primitiv si depasit valoric, de tip medieval, deoarece trecerea mileniilor isi pune amprenta. Insa aceasta trecere trebuie sa fie gradata, gasindu-se un sistem viabil, care poate inlocui treptat organizarea precedenta.

Bombardari isis

Bombardari asupra ISIS

3- Domnule Bodnarescu, ce sanse de supravietuire are Statul Islamic?
Nule! Problema se pune cand vom asista la sfarsitul ISIS si cum se va intampla acest deznodamant. ISIS a luat fiinta din hazard, fara sansele unei finalizari propriu-zise a planurilor sale malefice de a conduce lumea. Este adevarat ca acesta organizatie este flexibila si adopta un terorism modern- putandu-se muta cu provizii peste noapte, fara sa poata supravietui pe un anumit teritoriu propriu-zis, dar si atunci cand caracatita isi extinde tentaculele, lipsa unei unitati entice, spirituale ori lingvistice duce la prabusirea unui pseudo-stat.
Pentru a nu avea o forma fictiva, un stat necesita: un teritoriu, o politica, un context istoric, relatii militare si de schimburi economice cu vecinii, un dialect. Lipsindu-i toate acestea, ISIS este doar un stat non-static, obtinand bani din piata neagra a vanzarilor de antichitati, jefuind banci, rafinarii si oameni. Dar puturile petroliere le-au fost distruse in urma bombardamentelor si comertul la negru nu poate fi intreprins la infinit. La, fel, nu poti fugi si nici nu te poti multimplica la infinit- chiar daca beneficiezi de unele zone desertice extinse.
Statu Islamic este de tip evul mediu, cu o conducere religioasa, care controleaza oamenii prin frica, permitand executii, decapitari, crucificari etc. si reanalizand textile religioase ancestral, in functie de interese. Acest sistem nu mai este potrivit vremurilor prezente, deoarece nici oamenii locului nu mai pot accepta. Este nevoie de o schimbare, problemele aparand tocmai legate de natura acestei schimbari.
Biserica trebuie sa iasa din sistemele statului, in ele intrand inclusiv cele de tip politic ori economico-social sau de cercetare stiintifica. Este nevoie de partide politice alese pe cale democratica de populatie. In sens contrar, se va ajunge la totalitarism si iarasi nu mai este bine. Drepturile femeii si cele ale copiilor trebuie sa fie garantate de stat!
ISIS nu are parteneri startegici militari ori economici pentru a rezista ca stat si nici nu are vreo sansa sa aiba, el nu va fi vreodata recunoscut drept stat de o alta tara din lume.
SIRIA, IRAQ, LIBIA, IRAN, ARABIA SAUDITA, RUSIA, SUA, AUSTRALIA, ROMANIA, NATO si toate tarile din lume vad in ISIS un dusman, pana si mafiotii locului I se impotrivesc. Doar o miscare de tip sectar/ terorist ar putea recunoaste acest pseudo-stat.

4- Ce poate face umanitatea pentru a preintampina aceste manifestari teroriste?
Aceste manifestari obscure pot fi intrerupte prin intelegere, iubire, acceptare iar practic, in planul social, prin: schimburi economice, de resurse, de gaze, administrative, de programe culturale, umanitare si de colaborare strategica. Intelegerea corecta a istoriei si educatia pot preintampina aceste manifestari de tip terorist, insa nu cred ca ele vor disparea vreodata, in totalitatea.

Profetul Isaia

Profetul Isaia

5- Domnule Cristian Bodnarescu, ce facem cu valul de emigranti care vine in Occident?
Voi incepe raspunsul la aceasta intrebare cu un citat din Biblie: Aduceți apă celor însetați, voi, locuitori ai ținutului Tema, întâmpinați cu pâine pe cei fugari,
Că ei au fugit dinaintea sabiei, din fața sabiei scoase din teacă, de arcul întins și de grozăviile războiului!
(Isaia 14 cu 15- Cap. 21, Biblia)
Datorită situației tensionate din Orient – declanșată de gruparea Stat Islamic în Siria si Iraq, ne confruntăm cu un val mare de emigranți.
Voi analiza aspectele pozitive și pe cele negative ale emigrării. Opinia publică este divizată în Europa, invocând argumente împotriva venirii oamenilor din orient, pe care le voi analiza în cele ce urmează:
1- suprapopularea continentului
Oamenii se tem că deja continentul este plin cu oameni și nu mai sunt posibilități pentru noii veniți;
2- resurse de hrană limitate
Este adevărat că hrana ar putea constitui o problemă, mai ales că deja ea conține unii conservanți. Insă cu o distribuire conștiincioasă ea ar putea fi suficientă pentru toți oamenii (pământul este populat doar pe anumite arii);
3 – migratia oamenilor din locurile natale
Și care ar fi problema? Oamenii din cele mai vechi timpuri au emigrat spre alte ținuturi, unde cu timpul s-au acomodat mediului (geografic, socio-economic și cultural). America a fost astfel populată (inițial fiind acolo doar o colonie britanică) și în toate timpurile mase de oameni au plecat din țările cu probleme, în care nu se regăseau spiritual ori nu se descurcau financiar.

Apostolii mergeau în orient să răspândească creștinismul, noi de ce să nu îl promovăm la noi acasă?
4 – diferența de religie/ tentația spre lumea musulmană
Care tentație? Dacă avem o puternică orientare spirituală, de ce să nu îi aducem pe ei spre creștinism?
5 – posibilitatea infiltrării de teroriști
La această întrebare ne răspunde Claude Moniquet, fost agent al serviciilor de informații franceze, citat de Reuters: ”Statul Islamic nu trebuie să exporte militanți de vreme ce importă luptători din Europa. Sunt între cinci și șase mii de europeni care au fost în Siria și alții care pleacă. Este greu de priceput ce ar câștiga Statul Islamic exportând sirieni și irakieni – oameni care vorbesc araba și de care au nevoie în Irak și în Siria”.
Într-adevăr, îndemnul acestui nou stat este ca adepții să încerce a ajunge la ei, pe locul 2 fiind atentatele de acasă, individuale.
În cele ce urmează, analizăm și aspectele pozitive pentru ajungerea valului de emigranți:
1- integrarea oamenilor în societate
Un model democratic este mereu binevenit spre a înlocui un altul dictatorial/conservator. Dacă oamenii nu se adaptează aici, oricând pot pleca. Nu cred într-o avalanșă de răfăcători fără a putea fi controlați;
2 – insuflarea creștinismului
Îl putem oferi pe Dumnezeu din prisma creștină fără să plecăm spre orient;
3 – ajutorarea celor aflați în dificultate
Aduceți apă celor însetați, voi, locuitori ai ținutului Tema, întâmpinați cu pâine pe cei fugari,
Că ei au fugit dinaintea sabiei, din fața sabiei scoase din teacă, de arcul întins și de grozăviile războiului!
(Isaia 14 cu 15- Cap. 21, Biblia)
Este adevărat că o parte din noii veniți nu sunt săraci, presa chiar prezentând tineri cu mușchi și bine îmbrăcați. Este excelent! De ce ar trebui să plece toți ca niște calici, fără studii recunoscute, să presteze munci de jos și culturiștii ori intelectualii să nu poată prospera într-o altă țară? Poate nu toți sunt părinți de la 20 de ani, fără studii, care doresc doar să ajungă badante;
4 – oferirea de oameni pentru forța de muncă
Estimările indică o criză în piața locurilor de muncă, datorată îmbătrânirii populației Europei. Dacă oamenii au ajuns să devină snobi și avari astfel încât să nu se mai căsătorească ori să nu dorească a munci, tinerii din orient pot soluționa situația;
5 – întinerirea populației
Europa are nevoie de un nou suflu pentru tinerii dornici să lucreze, în vederea reorientării sociale și a regăsirii spirituale;
6 – schimburi socio-culturale
Nu este obligatoriu ca un om să fie convertit spre religia partenerului său ori dacă se mută într-o țară cu o altă orientare religioasă. Dumnezeu este universal și oamenii civilizați pot respecta un punct de vedere ce diferă față de al lor;
7 – pregatirea unei armate
Știu că în zilele noastre este greu de realizat această idee. Oricine se poate înrola unde dorește, fără a fi somat. Însă nu era rău ca emigranții patrioți să fie antrenați în occident și apoi trimiși cu aparatură modernă înapoi spre a-și putea apăra ținuturile natale;
8 – o palmă pentru extremistii xenofobi
În stările de criză provocate de situația globală ori de incapabilitatea unei clase politice, societatea a început dezvoltarea unui segment al xenofobilor. Persoanele neintegrate social, având probleme de personalitate și predispoziții pentru o sectă discriminează și urăsc o altă rasă/ un alt neam. Deja Hitler este sfânt față de Stalin și partenerii săi care au împușcat oameni pe stradă sunt acum mari sfinți ai închisorilor. Mereu în situații de criză va exista și acest segment al oamenilor dezorientați (să nu utilizez termini mai duri).

 8,291 total views,  2 views today

7937 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *