Vlasie- sfântul în armonie cu natura

Sfantul Vlasie

Cât de importantă este iubirea omului față de animale și toate creațiile lui Dumnezeu ne-a arătat-o Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie. Acesta vindeca deopotrivă oamenii și necuvântătoarele, prin rugăciune către Dumnezeu.

Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 11 februarie, a trăit în cetatea Sevastia, fiind Episcopul cetății din Capadocia- Armenia (regiune situată în centrul podișului anatolian; unul din cele mai importante centre ale creștinismului în secolul al IV-lea), în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Liciniu (308-321).

Cei care vor asculta emisiunea “Ora Cetății” astăzi 11 februarie, de la orele 19, vor putea sesiza armonia sunetelor din natură pe vibrația muzicii electronice. În mixajul pe care l-am aranjat, suntele de râu se vor armoniza cu urletul lupilor, într-un colaj muzical ambiental.

Nedorind să se ofere dușmanilor ce persecutau creștinii în cele 2 regimuri împărătești, Vlasie s-a retras în munți, ducând o viață de pustnic, în rugăciune. O organizare a creștinilor pentru a se apăra în fața opresiunii romane nu era cu putință, credincioșii fiind în număr mic și refugiați în munți. Sfântul a luptat până la final cu răuvoitorii, nelăsându-se captiv în mâinile lor.

 

Omul in natura

 

Vlasie cel tămăduitor de animale rănite și bolnave a fost pârât autorităților păgâne după ce a fost văzut în munți de vânători. Lui Vlasie i s-a propus să renunțe la credința sa pentru Dumnezeu, oferindu-i-se privilegii materiale. Desigur că Sfântul a refuzat să își vândă sufletul pentru nimicuri trecătoare, așa că a fost îmbrăcat în straie cerești, primind mucenicia prin decapitare. În temniță a ajutat 7 femei cu 2 prunci să devină mucenici, nelepădându-se de Cristos. Atunci când celor 9 li s-au oferit podoabe și bogății, copiii au dorit ca de la iubirea de mamă să atingă dragostea Divină, refuzând și ei avantajele lumești. Arătând o maturitate nemaiîntâlnită, copiii conștienți de rolul lor, l-au urmat pe Vlasie înainte de a fi cu toții decapitați.

Îngerii s-au coborât să-i ajute pe cei 10 mucenici, aceștia primind puterea de a rezista chinurilor. Când femeile și copiii au fost aruncați într-un cuptor, focul s-a stins. Înainte de a fi ucis, Sfântul Vlasie l-a rugat pe Iisus să îi fie alături, ajutând toți oamenii deopotrivă. Iisus s-a coborât printr-un nor și i-a spus sfântului: “Toate cererile tale le voi împlini, iubitul meu nevoitor”.

O mărturie ce a trecut proba timpului ni-l arată pe Sfânt vindecând un copil pe moarte, după ce i-a rămas în gât osul unui pește, spunând rugăciunea: “Cel ce ajuți tuturor celor ce Te cheamă cu adevărat, o! Mântuitorule, ascultă rugăciunea mea și ia osul cel înfipt în gâtul copilului acestuia, cu nevăzută puterea Ta. Și de acum, chiar între oameni și dobitoace de s-ar întâmpla ceva de acest fel și va pomeni cineva numele meu, zicând: Dumnezeule, pentru rugăciunile robului tău Vlasie, ajută-mi, aceluia, Tu, Doamne, grăbește spre ajutor și dă-i tămăduire întru slava și cinstea sfântului Tău nume”. Acestea grăindu-le, îndată a făcut sănătos pe copil și l-a dat maicii sale, care lăuda pe Dumnezeu, și s-a preamărit numele Sfîntului Vlasie, nu numai în Sevastia ci și în Nicopole.

 

Vlasie cu animalele

 

Tot astăzi este pomenită și Sfânta Teodora împărăteasa.

Sfânta Teodora a fost soția împăratului iconoclast (împotriva cultului icoanelor) Teofil (829-842); spre deosebire de soțul său împărăteasa Teodora era iconodulă (cinstea icoanele).

La moartea lui Teofil (842) i-a urmat la tron fiul său Mihai, care fiind încă un copil, treburile statului erau administrate de Teodora. Astfel prigoana iconoclastă a încetat, împărăteasa convocând un sinod la Constantinopol, în 843, prin care s-a restabilit dogma ortodoxă și icoanele și-au ocupat din nou locul lor în cultul creștin.

 

Cristian Bodnărescu

 10,986 total views,  4 views today

4733 Total Views 4 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *