Povestea Mărţişorului

Martisor

Odată soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pamânteni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze soarele.

Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primavara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătură de sânge se scurse în zapada imaculată. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

La originile mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, după alte surse, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi alta albă ( sau alb şi negru), ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii şi care era purtata în general de persoanele sensibile (copii şi fetele tinere). Există credinţa, conform căreia, această amuleta aducea noroc şi fericire.

Poate o să râdeţi, dar legenda marţisorului spune că: Umblând cu oile prin pădure şi torcând lâna din furca Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o „borţă” şi a legat-o cu un fir de aţă, asta se întampla într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul. Însă despre mărţisor a început să se vorbească mai tarziu, primele informaţii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.

 13,642 total views,  4 views today

7034 Total Views 4 Views Today

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *