Sfânta Piamun

Piamun

Citind despre viețile sfinților mi-a atras atenția Piamun, o femeie curată și un om desăvârșit. Nu a dorit să intre în contact cu lumea din societate, ea având o legătură aparte cu Dumnezeu. Datorită faptului că Sfânta Cuvioasă și-a păstrat virginitatea, Creatorul i-a răsplătit curățenia trupească prin clarviziune. Ea s-a ingrijit și de interiorul trupului, astfel mânca rar și doar seara. Fizicul este trecător iar imediata realitate a oamenilor pălește în fața luminii divine, preafericita fecioară având binecuvântarea de a cunoaște puritatea și tăria de a o respecta, trăind cu mama sa.

Uneori nici nu ai ce să discuți cu oamenii, care sunt limitați și egoiști. Sfânta Cuvioasă Piamun fecioara a înțeles acest aspect și nu a abordat o atitudine ce era de așteptat atunci când satul ei urma să fie invadat de cotropitori. Prin vise Sfânta a anticipat invazia și a discutat cu bătrânii satului, pentru a găsi împreună o soluție. Localitatea era așezată în preajma Nilului și invadatorii intenționau să o ocupe pentru a devia apele râului. Comisia de bătrâni s-a repezit să îi ceară lui Piamun întâlnirea cu invadatorii pentru a-i ruga îndurare. Dar Cuvioasa era conștientă că invadatorii trebuiau să se căiască pentru fapta lor și nu ea să cadă la picioarele lor. Ea nu avea ce să discute prea mult cu oamenii de rând, cu atât mai mult cu o bandă de hoți, deci a refuzat umilința gratuită față de aceștia. Însă buna Fecioară iubea totuși oamenii așa păcătoși cum erau, deci s-a rugat direct Creatorului să-i ajute semenii. Acesta i-a răspuns, iar când hoții au ajuns în zonă, au rămas înțepeniți. Dumnezeu i-a lăsat să vadă motivul și i-a eliberat doar bunăvoința Sfintei, după ce aceștia s-au căit pentru gestul lor necugetat.

Sfânta Piamun se mută în locașurile de Sus pentru a ajuta oamenii alături de Dumnezeu în anul 337, fiind serbată în data de 3 martie.

Nu s-au păstrat multe informații despre Piamont, deoarece importantă este credința, dar sper că ați aflat lucuri noi și ne putem ruga împreună la Sfântă.

 

Cristian Bodnărescu

 13,208 total views,  2 views today

5287 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *