Prima Unire a Principatelor Române

-24 Ianuarie 1859-

Datorită împrejurărilor interne şi externe nefavorabile, poporul român a trăit timp de secole în unități statale şi provincii distincte, fiecare cu o viață politică proprie.Nici diviziunea statală, nici stăpânirile straine n-au putut împiedica dezvoltarea unitară şi continuitatea poporului român. El şi-a păstrat nealterate limba şi portul, tradițiile, obiceiurile, ființa națională.

Generația care a înfăptuit marele ideal al Unirii din 1859 si care înfăptuise revoluția de la 1848 avea în frunte înflăcărați patrioți, ca:Mihail Kogalniceanu,Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Malinescu, Constantin A. Rosetti,frații Ion si Dimitrie Bratianu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Boliac, Nicolae Orasanu s.a.

Voința de unire a fost exprimată clar şi puternic în timpul revoluției din 1848 dar s-a concretizat abia în 1859 cand liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală.

În 1859 s-au organizat alegeri în Țările Române.

La 5 ianuarie, la Iași, a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza.

La 24 ianuarie, la București, a fost ales domn al Țării Românești tot colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Prin dubla alegere a lui Cuza ca domn la Iași și București, la 24 ianuarie 1859 românii au înfăptuit o unire adevărată și nu una formală, așa cum voiau marile puteri.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Mica Unire de la 1859 şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza au pus bazele României moderne şi au constituit un prim pas pentru Marea Unire de la 1918 si naşterea României aşa cum o ştim în zilele noastre.

Credit: Wikipedia

 798 total views,  4 views today

768 Total Views 4 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *