Blocajul din SUA & Piata imobiliara

Impactul negativ al blocajului se va resimti in piata imobiliara pe masura ce efectele lipsei salariilor pentru angajatii federali si pentru milioane de contractori se vor raspandi in economie. In perioada anterioara blocajului 13% dintre clientii agentiilor imobiliare au intarziat platile si doar 3% au pierdut tranzactiile. 

●  Ingrijorarile provocate de blocajul guvernamental sunt in crestere

Blocarea guvernului american din 21 decembrie 2018 a afectat toate aspectele legate de segmentul rezidential, ipotecar si programele din domeniul imobiliar. Casa Alba estimeaza ca o saptamana de blocaj taie 0,13 puncte procentuale din PIB, estimarea initiala fiind de 0,08 puncte.

Bank of America, cea mai mare banca din SUA, a reiterat ingrijorarea referitoare la costul economic al blocajului guvernamental. „Va deveni in mod clar un soc semnificativ daca va dura luni si nu saptamani”, a atentionat Ethan Harris, director cercetari privind economia mondiala, Bank of America.

Efectele blocajului din SUA sunt amplificate de efectele negative generate de razboiul comercial cu China. Scaderea cotatiilor actiunilor si ingrijorarile tot mai mari legate de o incetinire a cresterii economiei mondiale reprezinta factori agravanti. Mai mult, ia amploare conflictul pe tema plafonului de indatorare.

● Lucratorii federali neplatiti contribuie in prezent cu 438 milioane $ prin platile ipotecare si chirii

Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari (NAR) 75% dintre membri nu au resimtit niciun impact asupra semnarii obligatiilor contractuale. Cu toate acestea, 11% dintre agentii imobiliari acreditati au raportat un impact asupra clientilor actuali si asupra potentialilor clienti.

Sondajul NAR a evidentiat ca in 25% din cazuri cumparatorul a decis sa renunte din cauza incertitudinii economice generale, desi nu era un angajat al guvernului federal. 9% dintre agenti imobiliari au avut clienti care au decis sa nu cumpere, motivand ca sunt angajati ai guvernului federal. 6% au avut un vanzator in imposibilitate datorita locului de munca. Doar 3% dintre agentii imobiliari au avut un cumparator, angajat al guvernului federal sau contractor, caruia i s-a respins dosarul de credit.

Compania imobiliara Zillow atesta ca blocarea guvernului va intarzia procesarea a aproximativ 3.500 de credite ipotecare garantate federal. Aceasta cifra se inmulteste cu numarul zilelor lucratoare in care birourile guvernamentale raman inchise. HotPads evalueaza suma platita de angajatii guvernului federal pe piata inchirierilor la 189 milioane $/ lunar. 

Economist Cosmin Enachescu – Romencos Imobiliare

176 total views, 2 views today

164 Total Views 2 Views Today
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *