Pâinea dată de Bartolomeu Anania


“Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte. Nu este un merit să trăieşti mult, cel mult dacă ai ambiţia să te înscrii cumva în seria recordurilor. Important este să trăieşti cu folos”

Scris de Pr. Ioan Negruțiu

Iată, că-ntr-o bună zi, s-ar deschis toate ușile [celularului din Aiud n.n.] de pe unde eram și noi: mai mulți stăteau în pat, pe alții numai cu targa îi puteau aduce. […] Și, … numai ce se deschid, în Săptămâna Patimilor vizetele. Și, de unde până aici, nu ne-or dat decât zemuri, în Săptămâna Patimilor, câte o gamelă mare, plină cu friptură de porc, proaspătă, făcută atunci: Ce-i asta, domnilor? Dumneavoastră sunteți români? Știți foarte bine, tot românul, că astăzi e Vinerea Patimilor, până acuma ne-ați dat zeamă iar acuma ne ispitiți cu asta.

Luați-le de aici! Mama voastră! Și n-am primit-o! Nici unul, nici de sămânță! Cel puțin, în celula mea. În alte celule, am aflat, când am luat legătura unii cu alții, or fost ei mai șmecheri și or acceptat-o dar n-or mâncat-o atunci ci mai târziu, în altă zi. Dar trebuia să fie respingere 100%, nu cu compromisuri.

Și, după săptămâni, s-or deschis ușile și și-o făcut apariția comandantul Crăciun, însoțit de un ofițer de securitate: „Ei, ce stați aici? Vă place chiar!”. „Ce întrebare? Uitați-vă și dumneavoastră ce ar fi de plăcut ca să stea cineva aici!”. „Deci, nu vă place. Atunci, ieșiți, domnilor! De ce mai stați? Ieșiți!”. Și ne-o scos și ne-o băgat la comun.

Și, atunci, m-am întâlnit cu Anania [Bartolomeu]. El… ei, s-o scris despre asta. M-am văzut cu el; m-o văzut slab așa… și o renunțat la o parte din pâinea lui, pe zi, pentru mine, pentru că eu eram la o muncă grea față de a… altora. Și mi-o dat pâinea lui! Și am primit pâinea lui! Și, când am ajuns la Iustinian [Marina, patriarhul de atunci al BOR n.n.], m-o întrebat, ca să știe cine-i sunt slujitorii. Și i-am spus Patriarhului Marina cum Anania mi-o oferit pâinea lui: „Să știți, Prea Fericite, că a da pâinea ta, în condițiile acelea, altcuiva era semn de dăruire totală”, zâs eu. […]

Am încercat și i-am făcut cunoștință lui Anania (și schimb de cărți) cu Mircea Malița, prietenul meu. Malița o zâs: „E om cult, deștept, cunoștințe vaste; și corespunde. Însă cade la examenul principal. Defectul lui cel mai mare pentru a ajunge patriarh e că are șira spinării prea dreaptă. Nu se apleacă nici măcar un milimetru; e dârz ca un haiduc. Asta nu-i place lui Ceaușescu”. Și m-am bucurat pentru el și am zâs că-„i bine că-i așa”. Și m-am dus și i-am spus și l-am felicitat. Că-i așa! L-am felicitat că-i astfel construit.

(Pr. Ioan Negroțiu – Accesul la Memorial, Editura Sfântul Gheorghe Vechi, București, 1999, pp. 124-125)

  • Născut: 18 Martie 1921
  • Locul nașterii: Glăvile, Vâlcea
  • Ocupația la arestare: ieromonah
  • Întemnițat timp de: 6 ani
  • Întemnițat la: Jilava, Pitești, Aiud
  • Data adormirii: 31 Ianuarie 2011
  • Locul înmormântării: Cripta Ierarhilor, Altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca

 1,050 total views,  4 views today

1042 Total Views 4 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *