Italia in recesiune!

Italia in recesiune! Discutam despre: Ce se va intampla cu piata imobiliara? Economia Italiei a scazut in ultimele trei luni ale lui 2018, ceea ce ar putea avea efecte si asupra cresterii zonei euro. A sosit timpul pentru a profita de marile oportunitati oferite de piata imobiliara italiana? Vom prezenta cele mai profitabile piete imobiliare din Italia.

● Economia Italiei a scazut in ultimele trei luni ale lui 2018, ceea ce ar putea avea efecte si asupra cresterii zonei euro

Italia, a treia economie din zona euro, a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut, dupa ce in al treilea trimestru PIB-ul a scazut cu 0,1%. Doua trimestre consecutive de scadere economica inseamna ca Italia a intrat in recesiune tehnica. Recesiunea Italiei va trage in jos intreaga zona euro, care a crescut doar cu 0,2% in ultimul trimestru al lui 2018, la fel ca in al treilea trimestru.

Eurostat – Oficiul Statistic al Uniunii Europene – a aratat ca Zona Euro a avut o crestere economica totala de 1,8% in 2018, o cifra mai mica decat cea din 2017, de 2,3%. Cresterea economica a zonei euro a fost incetinita si de performantele sub asteptari ale Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a avut o scadere in al treilea trimestru.

Bugetul Italiei a fost adoptat pe ultima suta de metri, dupa ce Comisia Europeana, pentru prima data in istorie, l-a trimis de doua ori la revizuit pentru ca incalca reglulile UE. In cele din urma, cabinetul de la Roma s-a vazut nevoit sa reduca cheltuielile prevazute pentru anul viitor cu 5 miliarde de euro. Altfel, Italia, cu datoria sa uriasa de peste 130% din PIB, risca sanctiuni pentru deficit excesiv.

● A sosit timpul pentru a profita de marile oportunitati oferite de piata imobiliara italiana?

Preturile medii ale proprietatilor din Europa au crescut cu aproximativ 4,3%. Potrivit Eurostat, recuperarea preturilor la locuinte este practic un fenomen raspandit in tarile UE. Slovenia (+ 15,01%), Olanda (+ 10,2%) si Irlanda (+ 9,1%) au cea mai semnificativa crestere in al treilea trimestru al anului 2018. Comparativ cu trimestrul precedent, cresteri mai mari au fost inregistrate in Olanda (+ 3,3%), Malta (+ 3,1%) si Croatia (2,8%).

In Italia, numarul tranzactiilor a crescut, insa preturile sunt in stagnare (vezi exemplul). Piata este diferita, cu tendinta de redresare in multe orase mari. In restul peninsulei indicatorii deceleaza o scadere a tranzactiilor. Preturile au scazut cu aproximativ 30-35% fata de inceputul anului 2008, intr-un declin lent. In alte tari europene (Spania sau Irlanda), colapsul violent al preturilor (recesiune) a fost urmat de o redresare substantiala.

Institutul National de Statistica – ISTAT confirma ca in trimestrului III al anului 2018 s-a inregistrat recesiune, asadar o scadere a indicelui preturilor locuintelor italiene cu 0,8%. Raportat la trimestrul precedent si aceeasi perioada a anului 2017 regasim indicatori pozitivi doar in Milano. Insa, politica dobanzilor la minime istorice va ajuta cu siguranta pe cei care au nevoie de un imprumut.

  1. Le Marche– Regiunea a fost inclusa de Forbes in lista celor mai bune locuri pentru a te pensiona in strainatate in 2019. Aceasta zona minunata este cunoscuta ca „Italia intr-o regiune”. Are munti inalti, plaje lungi cu nisip si sate fermecatoare.
  2. Golfo Paradiso – Liguria nu inseamna doar Cinque Terre; trebuie doar sa exploram lungul coastei pentru a gasi Golfo Paradiso. Bucataria locala va va incanta cu trofie al pesto si focaccia Sottile al formaggio, toate acestea, intr-o zona linistita.
  3. Matera–  capitala europeana a culturii in 2019. Peisajul uluitor va va lasa fara cuvinte. Cu siguranta, va reprezenta si in 2019 o pagina de istorie si, in plus, zona centrala este renumita pentru sarbatorile sale.

Cosmin ENACHESCU, analist economic

83 total views, 1 views today

78 Total Views 1 Views Today
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *