Eliberarea Satmarului

Despre eroii români din Sătmar și de pretutindeni, alături de colonelul Șichet

Românii aniversează în 2019 100 ani de la eliberarea Sătmarului de Armata Română! Cu prilejul împlinirii tot anul acesta 2019, a 3 decenii de la Revoluția Română din 20-25 decembrie 1989, Radio Zidul vă prezintă o emisiune dedicată memoriei lor, comemorând în acelați timp și victimele românilor din Satu Mare. În acest sens, colonelul (r) Voicu Șichet va realiza pentru ascultători o istorie succintă a zonei, vorbind și despre proiectele revistei „Eroii Neamului”.

Luni 23 decembrie 2019, moderatoarea Inga Iamandii – prof. de istorie, va istorisi despre revoluția română din 1989, avându-i ca invitați pe poetul Cristian Bodnărescu și pe col. (r) Voicu Șichet. Patrioții români sunt așteptați să asculte emisiunea „Spiritualitate Românească” în data de 23 decembrie, ora 19, accesând: www.radiozidul.ro

“Sunt colonelul Viocu Șichet, am plăcerea de a saluta ascultătorii radioului Zidul! Sunt in rezerva structurilor militare ale Armatei Române și conduc de 10 ani revista Eroii Neamului. Dumitru Percea, locotenent colonel (r) a fondat prima serie a revistei, după trecerea sa în neființă eu având privilegiul de a coordona o serie nouă a revistei, de 10 ani.

Satu Mare s-a unit abia in 1919 cu România, deoarece conducerea Ungariei a refuzat să recunoască actul unirii de la 1 decembrie, continuând a-și exercita privilegiile de conducere și drepturile teritoriale. Mai mult, din martie 1919 a fost instalat la Budapesta un guvern de orientare bolșevică, sub directa coordonare a Moscovei, condus de Bela Kun, care a înăsprit repercursiunile asupra românilor participanți la Marea Unire. Au fost comise multe atrocități: omoruri, schingiuri, bătăi. Din această cauză, armata română, cu acceptul Antantei, a venit să elibereze aceată zonă. Faptul a fost realizat la 19 aprilie 1919. Așa-zisa armată de ocupare era formată din bande de bolșevici și secui care erau niște lași, fugând în cele din urmă. Pe 15-16 aprilie 1919 s-a început campania la Hodod, locul în care se odihnesc 20 ostați români. Bandele de secui și huligani au atacat mereu atât armata română, dar și mulți civili. Mișeii au încălcat și toate înțelegerile între cele 2 fronturi. “La Sătmar se vorbeşte cea mai frumoasă limbă românească” spunea Mihai Eminescu, el a fost sub ocupare maghiară până în 1919, din nefericire. Mărturisesc că bandele iredentiste cu aprobarea tacită a armatei și jandarmeriei ungurilor au venit să ocupe aceste locuri străbune și în 1940, alungând și jefunid oamenii gospodari. Asistăm aici la o dramă, aceste familii găsindu-și casele goale și jefuite la revenirea din România Liberă în 1945, armata maghiară devastându-le. Dar, după 1990, au apărut multe documente și materiale pentru istoria adevărată a Sătmarului.

Părintele dr. Vasile Lucaciu este cea mai mare personalitate românească născută pe aceste meleaguri. A fost o personalitate dar și un patriot, care a sacrificat tot ce avea pentru România Mare. Am făcut demersuri ca Parlamentul României să îl declare Erou Național. Proiectul a trecut de Camera Deputaților, urmând a fi dezbătut plenului Comisiei de Cultură a camerei. Nu înțeleg de ce politicienii tot tergiversează, nefiind vorba de bani, ci doar de recunoașterea unor drepturi. Acest om a umblat în America, în Franța, la Kiev, unde a îmbărbătat soldații români luați prizonieri de ruși. A spus clar că este alături de Armata Română să preia Ardealul.

Eu invit pe toți ascultătorii postului Radio Zidul să vină în Satu Mare! Mărturisesc că sunt un unionist convins!”

Redacția Radio Zidul

 746 total views,  3 views today

706 Total Views 3 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *